Miloš Kirschner. Muž, který ze Spejbla a Hurvínka udělal mezinárodní fenomén

2. červenec 2021

Uplynulo 25 let od smrti muže, který byl velkým bonvivánem. Nejvíce se však proslavil díky neživým figurínám, s nimiž je neodmyslitelně spojen jeho hlas. Napsal Ondřej David. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

O Miloši Kirschnerovi se říká, že byl adoptivním otcem populárních loutek Spejbla a Hurvínka. Původně se chtěl stát diplomatem, ale komunistický režim mu zhatil plány. Ale protože všechno zlé je pro něco dobré, dostal se díky tomu k Josefu Skupovi, který Spejbla a Hurvínka stvořil.

Ten brzy pochopil, že díky Kirschnerově neobyčejné schopnosti naučit se party loutek téměř v jakémkoli jazyce, jeho loutky dobyjí svět. A tak se i stalo. Dnes je Spejbl s Hurvínkem znám skoro po celém světě.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit bratrům ze Soluně, kteří přinesli písmo.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související