Milan Slezák: Jestli chce Rusko mír, musí se stáhnout z Ukrajiny

2. září 2014

Země EU jsou proti vojenské pomoci Ukrajině. Ale podporují zvýšení sankcí. Jaký to má význam?

Podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka mají mít sankce EU vůči Rusku stejný význam, jaký měly mít už od začátku. Přimět Rusko ke změně chování na Ukrajině.

To znamená dát především šanci větším jednání. „Rusko o jednáních mluví a také se jich zúčastnilo. Souběžně s tím ale eskaloval konflikt na Ukrajině,“ připomíná komentátor.

„Je téměř jisté, že Rusko je přímým účastníkem tohoto konfliktu,“ odhaduje Slezák. Připomíná, že někteří činovníci nově vzniklých vlád na východě Ukrajiny jsou ruského původu a také že na straně separatistů bojují i ruští vojáci.

Čtěte také

Rusko přišlo s vysvětlením, že na Ukrajině bojují zbloudilí vojáci nebo zde vojáci bojují ve svém volnu. „Ta vysvětlení jsou opravdu úsměvná a z některých prohlášení ruských politiků jde také vyčíst, že na Ukrajině doopravdy ruští vojáci bojují,“ říká.

Může se stát, že Moskva své tvrzení ohledně vojáků ještě přeformuluje. To se během konfliktu stalo už několikrát. „Vladimir Putin například několik měsíců tvrdil, že se Rusko nepodílelo na událostech na Krymu. Poté to ovšem změnil a přiznal se,“ vzpomíná.

Ukrajina není Sýrie

„Jedna věc je přímá účast Ruska v bojích. Něco jiného je jeho účast v jednáních. A to podle mého soudu nejde dohromady,“ dodává Slezák.

Pokud by podle něj měl konflikt utichnout, musí se nejprve stáhnout ruské vojsko. „Daly by se pochopit argumenty, že se jedná o ochranu civilistů. Ale samotné Rusko několikrát zamítlo rezoluce na ochranu civilistů v Sýrii,“ připomněl.

Odpověď na tuto otázku je podle komentátora Českého rozhlasu jednoduchá. „V Sýrii má Rusko úplně jiné zájmy než na východě Ukrajiny,“ říká.

Jak o konfliktu informují novináři? Jaké mají sankce efekt? Jaká je síla Bruselu? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: msl , zis , jra
Spustit audio