Mikrovlnky rozhodně zdraví neškodí. Když je správně používáte...
Co intenzivní působení mikrovln udělá s vaším organismem? Co se stane, když necháte dvířka mikrovlnky otevřená? A který způsob ohřevu je zdravější? Odpovídá odborník z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha.
V mikrovlnce můžete ohřívat, co vás napadne. Dají se použít i na sušení dřeva, nebo třeba k organické syntéze. To už pak jsou ale speciální přístroje na bázi mikrovln. „Podle toho, co o mikrovlnách víme, tak rozhodně nejsou pro člověka škodlivé,“ říká Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha.
Mikrovlnky jsou bezpečné, ale...
Musíte ale dodržovat bezpečné a výrobcem dané zásady používání. Pokud byste třeba nezavřeli dvířka mikrovlnky, nebo byli vystaveni intenzivnímu mikrovlnnému záření, tak její vliv pocítíte. „Ale vaše tělo by bylo poškozeno teplem, ne mikrovlnou,“ vysvětluje Rajchl.
Jak se starat o mikrovlnku?
- stále ji udržujte čistou, hlavně dvířka
- nesnažte se o opravy „svépomocí“
- používejte jen nádobí k tomu určené
Vaše tělo by se totiž postupně zahřívalo. A nejcitlivější na teplo jsou vaše oči (a u mužů ještě varlata)... Při výrobě mikrovlnek je tak nejdůležitější zajistit jejich neprostupnost. Všechny musí splnit velmi přísné normy a limity. Je taky dobré vědět, že jejich záření rychle klesá se vzdáleností od zdroje.
Zdravější ohřívání?
Hlavně si ale uvědomte, že trouba ohřívá a nemá sloužit k vaření. „Dokonce se ukazuje, že vliv mikrovlnného ohřevu na některé senzorické nutričně cenné látky je pozitivnější než při běžném ohřevu,“ říká Rajchl. Nejrychleji se v mikrovlnce ohřívají potraviny s vysokým obsahem vody (např. polévky).
„Vliv má ale i obsah solí a samotná geometrie uspořádání pokrmu. To znamená, v jak silné vrstvě pokrm ohříváte.“ Pokud v mikrovlnce rozmrazujete, volte vhodný program. „Sice trvá déle, ale rozmrazí vám pokrm výrazně efektivněji, než když zvolíte klasický ohřev. To pak máte část zmrzlou a druhou téměř uvařenou.“
Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.