Meteor o žahavé vodě, hvězdě před výbuchem a rojení včel

7. březen 2020

Poslechněte si:

  • 01:49 Proč stres těhotných vadí více chlapcům?
  • 09:41 Jak byla objevena nejslavnější česká kometa?
  • 15:15 Záhada „žahavé vody“ vyřešena
  • 25:19 Zazáří na obloze ve dne hvězda?
  • 36:09 Jak se rojí včely?

Proč stres těhotných vadí více chlapcům?

Těhotná

Že stres pro těhotnou ženu není ničím pozitivním, věděly už naše babičky. „Nastávající maminka má být především v klidu a míru,“ říkávali. To potvrzují nejnovější vědecká měření, kdy odborníci dokáží sledovat plod přímo v těle maminky.

Porovnáním stresového faktoru s množstvím potratů taky ukázalo, že stres v těhotenství dělá větší problém chlapcům. Proč? To vysvětlil MUDr. František Koukolík.

Jak byla objevena nejslavnější česká kometa?

02887414.jpeg

Kohoutkovu kometu znal v roce 1973 snad každý. Celosvětové očekávání úžasné podívané udělalo z českého astronoma Luboše Kohoutka hvězdu první velikosti. Dokonce i astronauti kosmické stanice Skylab kometu pozorovali.

Přestože výzkum komety byl velmi úspěšný, pro lidi bylo její přiblížení zklamáním. Nebyla zdaleka tak jasná, jak se čekalo. Co se s kometou dělo, jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Záhada „žahavé vody“ vyřešena

Medúzy

Představte si, že si jdete zaplavat do moře a najednou ucítíte pichlavou bolest. A pak pálení. Jako by vás žahla medúza. Jenže nikde žádnou nevidíte. Jen nazelenalý sliz. To se může stát každému plavci v Karibiku.

Začalo se hovořit o „žahavé vodě“ a vysvětlení zůstávalo záhadou. Teprve teď vědci zjistili, odkud se sliz bere a proč je vypouštěn. Tajemství odhalil biolog Jaroslav Petr.

Zazáří na obloze ve dne hvězda?

Jmenuje se Betelgeuse a září v souhvězdí Orionu. Je vidět okem, má načervenalou barvu a bez ní by souhvězdí ztratilo svůj nádherný tvar. Bohužel přesně to se stane. Hvězda je dvacetkrát těžší než Slunce a tak veliká, že kdybychom ji umístili do pozice Slunce, sahala by až k oběžné dráze Jupiteru.

Její osud je jasný – vybuchne jako supernova a zbude po ní patrně černá díra. Jasnost Betelgeuse se začala v listopadu 2019 snižovat a celý svět spekuloval, že už se výbuch blíží. Opravdu? Kdy se můžeme těšit na výjimečný úkaz? Kdy zazáří na denní obloze další hvězda? To komentoval prof. Petr Kulhánek z ČVUT.

Jak se rojí včely?

Roj včel se usadil na stromě

Včelaři znají své včely velmi dokonale, přesto o nich nevíme vše. Třeba takové rojení. Je s ním spjata spousta propracovaných činností. Jak se rojí včely? To studovali vědci, a dokonce si dovolili včely záměrně klamat. Zajímavé výsledky přináší kniha nakladatelství Academia Hmyzí rodiny a státy, ze které nám čtou Miloň Čepelka a autor prof. Jan Ždárek.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.