Měla jsem obavu z velké tmy. Paradoxně jste citlivější a vnímavější, popisuje Špicberky antropoložka Zdenka Sokolíčková

2. květen 2023

Žena v polární noci. To je název nové Četby na pokračování na Dvojce z deníku svérázné umělkyně Christiane Ritterové. „Setkání s autorkou by mě určitě hodně zajímalo. A to nejen proto, že Špicberky se od té doby, kdy ona tam přezimovala, velmi proměnily,“ uvádí antropoložka Zdenka Sokolíčková. Jaký výzkum na Severu prováděla a na jakém projektu pracuje teď? Je milovnicí audioknih? Na co by se Christiane Ritterové zeptala, kdyby žila? Jak se její děti cítily na Špicberkách?

Špicberky byly pro Zdenku Sokolíčkovou a její rodinu dva a půl roku domovem i pracovním prostředím, výtvarnice a spisovatelka Christiane Ritterová tam žila už v roce 1934. „Když jsem četla knihu poprvé, tak tam na mě silně zapůsobily dvě scény. První, když autorka přiznává, že nechala doma svojí dcerku, protože odjet s ní nebylo možné. Druhá, když zmiňuje drastický příběh těhotné ženy norského lovce, která zůstala sama v chatě, a v té tmě a zimě porodila. Dítě přežilo, ale žena přišla o rozum,“ vzpomíná.

Jak na ni působily tamní podmínky?„Měli jsme obavy z té velké tmy a nevěděli jsme, jak to budou snášet děti. Ale vyvolá to ve vás vnitřní usebrání a najdete klid, ani nevíte jak. Prostředí vás ničím nezahlcuje, nevidíte davy a není tam žádná světelná reklama. Vnějších stimulů je málo, takže zcitlivíte a všímáte si věcí, které by vás v Praze ani nenapadly,“ uzavírá Zdenka Sokolíčková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.