Medvídek Pú. Nenasytný prosťáček, který se stal fenoménem

Dovedete vyjmenovat všechny obyvatele Stokorcového lesa? Umíte házet „medvědí proutky“? Medvídek Pú je tu s námi téměř sto let! Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

A. A. Milne, uznávaný spisovatel a dramatik se po sepsání knih o dnes už legendárním medvídkovi „zaškatulkoval“ jako výlučný autor knih pro děti, což nesl nelibě.

Medvídka Pú vymyslel pro svého syna

Začínal jako humorista ve slavném týdeníku Punch. Než se mu narodil syn Christopher Robin, literatura pro děti ho nezajímala. V roce 1926 ale vymyslel, původně pro potěchu svého jedináčka, fiktivní svět Medvídka Pú a jeho kamarádů, Prasátka, Ijáčka, Tygra a dalších. A od té doby zajímal svět už jen jako stvořitel pohádkové medvědí legendy.

Nejen díky nesčetným dalším vydáním, ale rovněž kvůli filmům Walta Disneye, který na knihu získal po Milneově smrti autorská práva, zná Medvídka Pú doslova celý svět. Poetika příběhů o „medvědovi s malým rozoumkem“ dojímá děti i dospělé už téměř sto let.

Hrdinou dalších Příběhů z kalendáře bude spisovatel, který dal světu slavného Kmotra.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.