Matěj Samec: Ty jo, Pinocchio! O dlouhém nosu, dobrém srdci a talentu v hrdle

31. březen 2024

O radosti ze hry a fantazie, svobodě myšlení, která nakonec vždycky zvítězí nad moralizováním, škatulkováním a zlými jazyky, kteří se snaží usvědčit ty, co si rádi vymýšlejí, z prolhanosti.

Osoby a obsazení: Miloslav König (Pinocchio), Pavla Beretová (vypravěčka, Modrovláska a Velryba), Radek Holub (vypravěč, tatínek, Cirkus Svět), Václav Neužil (vypravěč, cvrček, strážník, zelený papoušek)
Napsal: Matěj Samec
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Tomáš Pernický
Hudba: Jan Trojan
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 31. 3. 2024

Herečka (Pavla Beretová) a dva herci (Radek Holub a Václav Neužil) se sejdou ve studiu, aby společně vyprávěli známou pohádku o tom, že lhát se nemá. Jak ji ale správně začít? A kdo bude hrát tatínka, cvrčka, Cirkus Svět, vílu Modrovlásku či velrybu? Vše se vymkne z rukou, když se objeví hlavní hrdina: Pinocchio (Miloslav König).

Dřevěný panáček, který nic neví, ale všemu by se rád naučil, má svou hlavu a nenechá si svůj příběh diktovat vypravěči. Ti brzy zjistí, že pohádka není jen o tom, že důležité je poslouchat rodiče a nelhat, ale pojednává o dobrém srdci, touze překonávat překážky a nevzdávat se.

Matěj Samec

Herecký koncert pro čtyři interprety, kteří se zanořují a zase vynořují z postav, je oslavou vyprávění a hraní si. Dramatik Matěj Samec se spolu s dramaturgyní Lenkou Veverkovou inspirovali rozhlasovou pohádkou Jiřího Horčičky Pět kluků, kocour a velryba z roku 1982.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související