Máte prázdné záhony? Zkuste vysít třeba černou ředkev, ze které vyrobíte sirup proti kašli

31. červenec 2015

Druhý výsev na záhonu? To letos, kvůli velkému nedostatku vláhy, nebude žádný sranda. Navíc, když jedny tropické sny skončily a druhé začínají. Přesto můžete zkusit ředkev, řepu, špenát nebo vodnici.

„Letos to je opravdu abnormální. Cokoli se vyseje, tak nemá šanci vyrůst,“ říká zahrádkářská odbornice Ludmila Dušková.

Na druhou stranu je prý ale škoda nechávat záhony ladem. Třeba po sklizni brambor. Je nasnadě osev několika plodin. Třeba červenou řepu.

Řepa, třeba proužkovaná

„Ta má totiž ještě šanci narůst kvůli své krátké vegetační době,“ říká Dušková. Navíc tady máme plno odrůd, které jsou jak kulaté, tak i oválné. Narazíte i na barevné červené řepy: žlutou nebo proužkovanou!

Při výsevu řepy ale lidé dělají chybu a vysazují celá klubíčka semínek řepy. „Výsevy jsou pak husté a musíte jednotit,“ říká Dušková. Proto je lépe sáhnout k jednoklíčkovým odrůdám, které mají v klubíčko semínko jen jedno.

Čtěte také

Pokud chcete mít pěkné bulvičky, tak by vzdálenost mezi rostlinami měla bát alespoň pět až sedm cm, vzdálenost řádků pak asi 30 cm. „Je to sice dost práce, ale potom se vám to zase vyplatí, nemusíte jednotit,“ dodává.


Bolest žlučníku:
Pomůže ředkev, která má vysoký obsah silic a sirnatých látek. Jsou tak ideálním prostředkem například při žlučníkových kolikách nebo dokonce žaludečních problémech.

Ředkev

Ředkve jsou plodiny, které jsou u nás opomíjené a pěstují se poměrně málo. Ale zkusit můžete červenou, bílou a černou ředkev.


Sirup proti kašli:
Vyrábí se z černé ředkve, kterou musíte nastrouhat a přidat cukr. Sice to dětem zrovna nechutná, ale právě jim dokáže uvolnit a zmírnit hodně úporný kašel.

Asi nejoblíbenější je ta černá. „Ředkev má taky velmi krátkou vegetační dobu, dokáže báječně narůst a co je důležité a dá se výborně skladovat. Takže je můžeme mít přes celou zimu někde v písku a můžeme si je postupně odebírat.“

Špenát, ředkvička

Další variantou je výsev špenátu nebo ředkviček. „Ty mají opět krátkou vegetační dobu, a pokud je vysejete během srpna, tak dokáží nádherně narůst.“


Ludmila DuškováAle ještě to není všechno. Ještě vám doporučím koupit semínka černého kořene a mangoldu. To jsou plodiny, které se dobře uchytí i srpnu, Jsou už ale určeny pro časnou jarní sklizeň.

Ředkvičky vám dorostou už během 30 až 40 dnů. Navíc je na trhu obrovská odrůdová škála, stejně tak u špenátu. Tyto plodiny navíc vyžadují kratší den a máte jistotu, že vám nebudou kvést.

Vodnice

Vodnice je taky zapomenout plodinou. V minulosti se pěstovala velmi často, taky se jí říkalo plodina chudých. Našli jste ji hlavně v podhorských oblastech. Pro vývoj totiž potřebuje chladnější a vlhčí podnebí. A dokázala dokonce nahradit brambory. Má chuť kedlubny a opět ji najdete v několika odrůdách.

ředkvičky, zelenina, ředkvička bílá, zdravé jídlo

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.