Martina Formanová: Musela jsem pracovat na tom, aby naši synové pochopili český humor

19. říjen 2017

Manželka režiséra Miloše Formana napsala už sedm knih. V Česku jí právě vychází Povídky na tělo. Chápou vůbec Američani český humor?

„Já musela pracovat i na tom, aby český humor pochopili naši synové. Můj táta měl suchý drsný humor. Synové vyrůstali v jiných poměrech, a nemohli to pochopit. Teď se mění v mladé lidi a už si dokážou dělat takový druh legrace. Docela si to užívám,“ svěřuje se Martina Formanová.

Jsou Američané jiní? „Do určité míry ano.“ Amerika je obrovská a všude se žije jinak. „Miloš šel jednou s kamarádem po Times Square a on se ho ptal: Kdo je typický Američan? A Miloš říkal: Podívej, třeba támhle ten v tom klobouku! A to byl Pepík Hlinomaz!“

V USA nejdřív uklízela

Než v roce 1994 odletěla do USA, vydělávala si jako modelka. V Americe ale nejdřív uklízela v amerických rodinách. Miloš Forman zase kdysi vyprávěl, že měl na začátku sedm dolarů na den. „Myslím, že ty překážky člověka zocelily.“ Jejich synové žijí v jiném světě.

„Člověk vždycky touží, aby dal dětem lepší život. Bála jsem se, aby se kluci nedostali do situace, kdy by necítili motivaci. Ale hledají si svou cestu. Přes léto pracovali – natírali domy a malovali pokoje. Je dobře, když ví, jak se drží nějaké nářadí.“

Miloš Forman

Skladatelka voňavého prádla

Dřív se považovala za ženu v domácnosti, která píše. Dneska vyslala do světa už sedmou knihu. První knížky byly autobiografické, třeba Skladatelka voňavého prádla. „Chtěla bych, aby čtenáře svět, do kterého je beru, bavil. Možná ten svět znají taky, ale jde o úhel pohledu, jak se na něj dívám já,“ vysvětluje.

„Myslím si, že žiju zajímavý život. Když jsem žila v Brně, měla jsem ráda tu blýskavější stranu života. Chodily jsme se sestrou do divadelních, filmových klubů. Měla jsem vždy nakročeno do tohoto prostředí,“ říká. „Poslední roky vedu spíš venkovský život. Je to skoro samota. Manžel necestuje, kluci pomalu vylítávají z hnízda. Ale mám pocit, že jsem toho zažila do zásoby.“

Dokáže se vcítit do postav, jejichž prostřednictvím v knize vypráví? Jak se jí psala kniha o modelce Pavlíně Pořízkové? Jak se poprala s rakovinou kůže? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio