Maří list balšámový

19. září 2012

Tradiční léčivka to byla pro naše již dávné předky. Např. pro nutné dochucování piva byla tato bylina používána už před využíváním chmele.

Také její lidová pojmenování čítá hodně přes 30 názvů, mezi nimi např. balšám zahradní, biblový list (suchý list sloužil jako záložka do bible), bylina Matky Boží, koření do piva, máta naší paní, římská šalvěj, řecká máta (podle J. S. Presla), ženská máta, a mnohé další názvy. V zahradách už není častá, ale spíše je pěstována v partiích léčivek.

Léčivost vratiče balšámového

Botanicky jde o vratič balzámový (Tanacetum balsamita), který má stahující účinky a vypuzuje střevní parazity, ulehčuje menstruační bolesti - nesmějí ho používat těhotné ženy. Listy mají mátovou chuť a vůni, může se dávat s mírou do masových pokrmů a mixů. Sušené listy mají nádhernou balzámovou vůni a jsou běžnou součástí vonných pytlíčků a potpourri.

Trvanlivost v zahradě

Maří list balšámový

Maří list je mrazuvzdorná vytrvalá rostlina z východní Evropy a Asie, dorůstá výšky 80 až 100 cm, roste trsovitě až keřovitě, množit se dá poměrně snadno na jaře, a to oddělky z trsu. Roste v každé hlinitopísčité půdě bez přílišné vlhkosti. Kvete koncem léta po dobu až dvou měsíců. Listy se dají snadno oddělovat k upotřebení.

Podobné rostliny

Patří do široké čeledi astrovitých (Asteraceae), kde jsou také např. řimbaba, vratič obecný, chryzantémy, aksamitníky, gerbery, vranečky, astry, cinerárie, gynury a jiné.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio