„Máma je jen jedna.“ Modelka Veronika Kašáková o filmu Amerikánka a svém životě v dětském domově

24. září 2024

Nový film Amerikánka o holce z dětského domova má spojitost s jejím životem. „Strávila jsem 16 let v dětském domově. I když bratr později odešel, já se rozhodla zůstat,“ vypráví. Jak se zrodila myšlenka na dětský fond? Jaký byl její vlastní životní osud? Co pro ni znamenal vztah s bratrem a jeho pozdější odchod za otcem? Chtěla si ve filmu Amerikánka sama zahrát? A jak ovlivňuje její život nemoc syna Matyáše?

Ve filmu režiséra Viktora Tauše se hodně křičí a tančí. „Stačí křičet a vztek z vás vystupuje ven. Moje přítelkyně kdysi řekla, že co je vyřčené, je vyléčené. Takže se snažím pojmenovávat věci a nepotlačovat je, ačkoli jsem se za ně dlouho styděla,“ popisuje zakladatelka Nadačního fondu Veroniky Kašákové a finalistka soutěže Miss 2014.

Veronika Kašáková

„Při první projekci jsem se bála, že uvidím něco, co si nechci připomínat, ale když to skončilo, neměla jsem slov. Je to film, který nahlíží na dětskou duši. Dětský domov dnes vypadá jinak, ale je otázkou, jestli i dětská duše vypadá jinak. To je pro mě téma, o kterém bychom se měli bavit.“

Může společnost v tomhle ohledu něco dohnat? „Pokud mateřskou lásku nepoznáte, nechybí vám, protože ji neznáte. Ale pak se sama stanete matkou a vidíte tu lásku a péči. V tu chvíli si řeknete: tohle jsem mohla mít a neměla. Nahradit rodiče nelze a mateřská láska je něco mezi nebem a zemí. A děti z dětských domovů matku oplakávají a čekají na ni, i když se k vám nechovala hezky. Máma je zkrátka jenom jedna,“ uzavírá modelka Veronika Kašáková v Blízkých setkáních.

Veronika Kašáková
autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související