Mám hrůzu z pavouků. Omeletky Haliny Pawlowské

15. květen 2021

Dnes budeme servírovat omeletky naplněné strachem. Halinu Pawlowskou zaujala třeba pogonofobie, což je hrůza z vousů.

Jednou jsem byla na chalupě s kamarádkou, která měla, stejně jako já, hrůzu z pavouků. Sekala dříví a najednou si všimla, že jí na vlasech sedí obrovský pavouk. Zbledla na smrt: „Kde ho mám?!“ vřeštěla v panice a běžela za mnou se sekyrou v ruce. Sousedi ji chytili v domnění, že mně chce zabít. Pavouk při tom šíleném letu jí už z hlavy dávno spadl, zavzpomínala Halina Pawlowská.

Zeptala jsem se Petra Jandy, jestli má nohy

Jednou jsem v nočních zprávách slyšela, že u Palackého náměstí spadl mladý muž a tramvaj mu ujela obě nohy. Bydlel tam můj syn. Hned jsem se vyděsila, a napsala sms: “Jsi v pořádku? Nějakému chlapovi tramvaj ujela obě nohy…“

Dostala jsem odpověď: Jsem OK, nohy mám obě, hlavu jednu, děkuju za optání…“ Pak jsem si hrůze všimla, že jsem svou zprávu neposlala synovi Petrovi, ale Petrovi Jandovi z Olympiku.

Iva Hüttnerová a katastrofické scénáře

“Já jsem mistr katastrofických scénářů. Vždy si představuji, že by to mohlo dopadnout nejhůř, jak to jde,“ prozradila Iva Hüttnerová. “Děti řeknou, že jedou na chatu a já si představím vše, co se jim může stát. To dělám celý život a věkem se to zhoršuje. Přepadá mě  strach z bezmocného stáří. Nevím, kam jsem dala klíče a už se bojím, že začíná demence.“ 

“A bojím se krav, to už mám od mládí. Jako malé mi kráva olízla ruku, já nevěděla, jak má drsný jazyk. Myslím si, že mě chce ušlapat. Svůj strach jsem přenesla i na děti. Můj chlapeček, kterému je padesát, zbledne, jakmile uvidí krávu,“ představila své strachy Iva Hüttnerová.

V Omeletkách uslyšíte posluchačský příběh Karla Krenka Jak Mikeš zachránil Harryho. Václav Šanda přidá tipy na hrůzostrašné filmy. Dozvíte se, čeho se bojí Matěj Ruppert. A Halina Pawlowská přidá recept na jarní polévku.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.