Málo žita, více pšenice. Takový je dnešní chléb

18. únor 2015

Není nad to zakousnout se do voňavého čerstvě upečeného chleba. Prý. Ale už není, co býval. A lidi stejně dávají přednost tousťáku!

Chléb by určitě neměl chybět ve vašem jídelníčku. „Zejména teda v té podobě trošku klasické, to znamená s větším podílem žitné mouky,“ říká Josef Příhoda z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, z Ústavu sacharidů a cereálií.

Nejde jen o pocit

Lidé si často stěžují na kvalitu současného chleba. Podle Příhody nejde jen o pocit. „Stoupá podíl pšeničné mouky.“

O 20 % méně žita

Podíl žita v chlebu byl kolem minulého století kolem 60 %. Dnes u poctivých pekáren se drží u pšenično-žitného chleba kolem 40 %. „Je to ekonomická záležitost,“ hledá chemik příčiny.

Je žito drahé?

Žito přitom není dražší než pšenice. „S žitem jsou ale větší problémy už od zemědělců. Žito má nižší výnosy, bývají problémy se sklizní.“ Současní pekaři tak přecházejí k výhodnější pšenici.

Do chleba se také často přidává modifikovaný škrob. Ten se používá pro zahušťování a stabilizaci. Nebezpečí z něj ale nehrozí, jelikož se nejedná o žádnou chemickou složku.

Lidé chtějí tousťák

Trendy jsou ovšem dneska jiné. Lidé spíše sahají po rohlících a houskách. Také stále stoupá spotřeba toastového chleba.

„Může být i tmavý a s jinými obilovinami. Ale to, co se převážně toustuje, je bílý pšeničný chléb. Naopak klesá výrazně spotřeba tradičního chleba,“ uznává odborník.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio