Malinový sirup bez špetky malin. I to tady koupíte

14. říjen 2015

Sirup je z definice koncentrát vyrobený z ovocné nebo zeleninové šťávy. Ale taky může být jen ochucený aromaty. Časopis dTest se nestačil divit.

„V každém případě by sirup měl mít více než 50 % přírodních sladidel. Tedy cukru nebo glukózového sirupu vyrobeného z obilného škrobu,“ říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest. Pokud koncentrát obsahuje umělá sladila, už to není ovocný sirup a nesmí to mít ani na etiketě.

Pozor na název

„Srovnávali jsme třeba sirupy označené jako Malina, Malinová chuť a podobně. To už opravdu sirupy nejsou,“ varuje Šlesingrová. Tentokrát ale dTest neprováděl klasický test v laboratoři. Nebyl by totiž prý průkazný. Malinové sirupy tak srovnávali čistě podle složení (a to i podle etiket).

Sirup jako od maminky

Hledali sirup s největším podílem ovoce. „Cíl byl najít výrobek, který by se alespoň mohl blížit tomu, jaký si vyrobíte doma sami. Tedy ve kterém bude cukr a maximálně kyselina citrónová.“ Co zjistili? Čím delší seznam ingrediencí na obalu, tím hůř.

Za ovoce zaplatíte

Třeba malinový sirup z Lidlu deklaruje 10% podíl ovocné složky, tu ale zastupují jablka. Maliny tam nejsou. Levné sirupy jako Jupí malina nebo Tesco Sirup (kolem 30 Kč) mají velice nízký obsah ovoce v poměru k další složkám. Naopak sirup Jyo (kolem 500 Kč) je hustý a obsahuje ovoce.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.