Mají dětské ovocné přesnídávky vůbec nějaké ovoce?
Každý rodič nebo prarodič určitě někdy sáhnul po dětské přesnídávce. Prostě proto, že neměl čas na přípravu vlastní svačinky, nebo proto, že to dítěti chutná. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, co mu vlastně do pusy dáváte?
Mezi nejoblíbenější hotové přesnídávky patří ty s jahodami. Většinově ale jde o přesnídávky jablečné s jahodami. Ač jsou tedy prodávané jako jahodové.
Jahod v nich bývá kolem 15 až 20 %. „Takže se o nich jako o jahodových příliš mluvit nedá,“ říká Olga Šlesingrová z dTestu, který tyto přesnídávky zkoumal.
Dobrou zprávou je, že opravdu jsou nezávadné. To je v dnešní době pomalu výjimka. Jednotlivé výrobky se ale výrazně liší v obsahu ovoce.
Některé mají 100, jiné jen 60 % ovoce. To jsou ale informace, které výrobci musejí uvádět na obalech. „To ale není žádná tajná informace nebo věc, kterou bychom zjistili laboratorně.“
DTest provedl laboratorní zkoušky u 13 přesnídávek, tedy u všech, které dnes koupíte v obchodech. Z toho tři nejsou legislativně vymezeny jako výrobek pro děti do tří let.
Přepis celé poradny:
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak myslím, že s tím lze souhlasit, dneska je celkem ideální počasí, jak na co bychom mohli dodat. Milí posluchači, je 8 minut po 10 hodině, a to je čas svačiny, čas, kdy mnozí rodiče, mnozí prarodiče sáhnou po přesnídávce, po té skleničce nebo kapsičce s ovocnou přesnídávkou. Je to rychlé, praktické, na cesty, domů, odpadá práce s výběrem ovoce, jeho zpracováním. No jo, ale jaké jsou ty přesnídávky? My jsme se podívali pod sukně, jaké jsou ty jahodové a sice, když říkáme my, tak myslím časopis dTest a Olgu Šlesingrovou. Dobrý den, pěkně vítám ve studiu.
Ani v jednom výrobku nenašli pesticidy, respektive v některých byla jejich stopová množství. Ta ale nepřekračovala velmi přísné normy dětských potravin.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, jaké jsou ty jahodové přesnídávky, máme po nich sáhnout při té rychlé přípravě?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Já bych možná začala tím, že není úplně přesné je nazývat jahodovými, protože jde o přesnídávky jablečné s jahodami. Těch jahod tam bývá okolo 15, 20 %, takže se o nich jako o jahodových příliš mluvit nedá. A jaké jsou, jsou nezávadné, to je vlastně taková dobrá zpráva, která z toho vyplynula, z našeho testování. Pak jsou zprávy méně přízniv a těmi jsou například, že se liší v obsahu ovoce, některé obsahují 100 % ovoce, jiné obsahují 60 % ovoce, ale jsou to informace, které se dají přečíst na obalech přesnídávek, není to žádná tajná informace nebo věc, kterou bychom zjistili laboratorně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se chcete na cokoli, co se týká přesnídávek s jahodami zeptat, máte možnost na dopoledne@rozhlas.cz a nebo 221552525 nebo 221552424. Kolik jste testovali těch přesnídávek?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Testovali jsme celkem 13 přesnídávek, byly to v podstatě všechny, které jsme nalezli na trhu jablečných přesnídávek s jahodami. Z toho 3 nejsou legislativně vymezené jako pro děti nebo dětské, to znamená pro děti do 3 let. Nicméně jako dětské se tvářící, cílí na děti, lze je najít v regálech mezi dětskými přesnídávkami, takže jsme je z tohoto důvodu do testu zahrnuli také plus jeden bio výrobek.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také jsou tam malůvky, aby to děti upoutalo. Máme telefonát, čili poprosím o sluchátka, dobrý den, zdravíme. Ano, můžete se ptát.
osoba
--------------------
No, dobrý den, já jsem se chtěla zeptat, jestli přesnídávky jsou nějaký ohrožení nebo tak. Děkuju na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem se teda ještě se chtěla zeptat jaké ohrožení, ale dobře, určitě budeme mluvit o té kvalitě. Dobrý den, zdravíme, vítáme dalšího volajícího.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Marie. Já jsem jenom chtěla říct, že máme dvojčata a dcera přivezla několikrát z Německa přesnídávky, a to se vůbec nedá srovnat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jako na chuť myslíte?
osoba
--------------------
Tam, maj opravdu i po tom obědu, to se vůbec nedá chuťově vůbec srovnat. Nevím, nevím, čím to je opravdu. Měli by se nad tím výrobci zamyslet. Děkuju, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme, tak to chce jenom povzdech. Ono samozřejmě také by slušelo se podívat pod sukně těm výrobkům, to znamená podívat se na to složení a tak dále. Tak, co to ohrožení, jak jste to pochopila, Olgo?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Já jsem pochopila, že posluchačka se ptá zřejmě na pesticidy, které jsou vlastně limitovány v dětských výživách a z tohoto pohledu jsou všechny dětské výživy v pořádku, ten limit je skutečně přísný a přesto, že jsme v některých našli pesticidy, tak to byly jenom stopová množství, která nijak zdraví neohrožují.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslím si, že možná ještě se můžeme zeptat na ty německé, ale ty jste asi netestovali samozřejmě.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Německé výrobky jsme netestovali, ale i ta kvalita a rozdíly v chuti a v tom senzorickém hodnocení vlastně i těch českých přesnídávek nebo těch, které jsou dostupné na našem trhu, je tak velký, že opravdu velká část se dá odfiltrovat už při nákupu. Záleží jaký budu mít obsah ovoce, co v nich bude přidáno navíc, co s tím úzce souvisí a podobně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také určitě záleží na tom, kolik je tam cukru.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Záleží. My jsme zjistili, že v polovině přesnídávek, které jsme testovali, byl přidaný cukr a za to jsme snižovali body.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A myslím si, že mezi matkami je spousta těch, které rády sáhnou po bio výrobcích. Měli jste tam i bio výrobky?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Měli jsme jeden bio výrobek, ten však nespadal do kategorie kojeneckých výživ, které zvlášť upravuje legislativa. Nicméně na bio výroby se vztahuje limit zhruba stejný jako právě na dětské výrobky, a z tohoto důvodu jsme ho zařadili do testu. Nicméně tento limit není legislativní, takže vlastně přesto, že tyto hodnoty tento výrobek přesáhl, nedá se o něm říct, že by byl závadný, že by překračoval legislativní limity, pouze to znamená, že by neměl nést známku bio, ale možná na tomto místě je dobré zdůraznit, že pořád se jedná o zlomek legislativních hodnot pro pesticidy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je vůbec nějak upraveno kolik procent tam musí být třeba těch jahod, když je to označeno jako přesnídávka s jahodami, protože jste říkala, že jsou tam hlavně jablka.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Jsou tam hlavně jablka, je to levnější surovina, jahody, jak jsem zmiňovala 15 až 20 % to byl, možná 22 % bylo nejvyšší podíl, které uváděly tyto výrobky.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, stále můžete psát na dopoledne@rozhlas.cz a nebo můžete také telefonovat 221552525 nebo 221552424, mluvíme a budeme mluvit i dál o přesnídávkách s jahodami s Olgou Šlesingrovou z časopisu dTest.
/ Písnička /
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď je 10 hodin a 19 minut a Český rozhlas Dvojka hostí reprezentantku časopisu dTest a povídáme si o ovocných přesnídávkách s jahodami. Olgo Šlesingrová, prosím, jak bychom mohli povědět o přidaných látkách, které jsou v těch přesnídávkách, a jinak bych ráda připomněla, milí posluchači, můžete se k nám přidat 221552525 nebo 221552424. Tak pojďme, co tam všechno je v těch přesnídávkách, jaké přidané látky?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Ideálně v přesnídávce by nemělo být asi nic jiného než ovoce, popřípadě nějaký antioxidant v podobě kyseliny citronové, pardon kyseliny askorbové nebo vitaminu C. Nicméně v přesnídávkách se nachází daleko víc věcí a poměrně úzce to souvisí i s obsahem ovoce.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná si můžeme nechat část té odpovědi na za chvíli, protože teď se nám někdo dovolal, dobrý den. Můžete se ptát, dobrý den.
osoba
--------------------
Posluchačka Kostková, já jsem se chtěla zeptat, není mi to moc jasný s těma procentama. Když je tam třeba já nevím 40 % ovoce, tak to znamená, tedy 40 % jahod, to znamená, jestli se ty procenta počítají z celýho obsahu tý skleničky a nebo je to procento tý ovocný složky? Protože kdyby to byly 100 % jahody, asi být nemůžou, to by byl jahodovej protlak, že jo, to by bylo kyselý, do jakejch procent se započítává cukr a ostatní věci? Protože pořád se mluví 100% třeba džem nebo 100% přesnídávka, a to by vlastně bylo jenom čistě to mačkaný ovoce. Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, na shledanou. Čili tam je určitý podíl jablek, to jsme říkali, a určitý podíl jahod, jak to tedy je?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Ony všechny ty přesnídávky uvádějí podíl ovocné složky, se skládá z jahod a jablek, a tím je to vlastně dáno. Pokud je napsáno ovocná složka 80 %, 85 % a v závorce za tím 20 % jahody a zbytek jablka, tak je to jasný, to, čeho se ta procenta týkají. U nás pro naši tabulku jsme to přepočítávali na výrobek.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A možná, že bychom mohli pokračovat v těch přidaných látkách, protože ty právě tam doplňují ta procenta, na které se posluchačka ptala?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Přesně tak, když má přesnídávka 60 % ovoce, tak zbytek se musí něčím nahradit, většinou se tam přidává voda a z těch přídavných látek potom sladidla, cukry, zahušťovadla, je vlastně potřeba tu hmotu nějak nahnat a vyrobit těch 100 % přesnídávky, takže na řadu pak přicházejí škroby, rýžová mouka.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná voda.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Voda, ano, o té jsem mluvila na začátku. A také barvící látky, což jsou ale vždycky přírodní látky, které jsou v dětských přesnídávkách povolené. Jsou to různé extrakty barevné. Dále se přidávají regulátory kyselosti a potom kvůli vlastně výdrži výrobku se přidávají také antioxidanty, což je kyselina askorbová.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je nějaké doporučení, co se týče cukrů?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Existuje všeobecné doporučení Světové zdravotnické organizace, že by příjem sacharidů, příjem volných cukrů neměl přesahovat 10 % z celkového denního energetického příjmu a vlastně to znamená, že bychom cukr měli přirozeně redukovat, neměli bychom ho přijímat nadbytek během celodenního stravování, a to byl důvod, proč jsme hodnotili nebo snižovali známku, snižovali body při hodnocení přesnídávek z hlediska obsahu cukrů. Pokud měly cukry přidané, tak na tom přesnídávky ztrácely, a jak už jsem poznamenala, bylo jich vlastně polovina.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mají vůbec děti stejné chutě jako dospělí nebo mají jiné chutě? Čili musí jídlo pro děti chutnat dospělým?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
To je otázka. Určitě nemusí a troufám si tvrdit, že tomu tak není, ale hlavně to, jaké jídlo nám chutná dnes, určitě je výsledkem toho, čím jsme se živili doteď a jaké máme chuťové zkušenosti, čím jsme si prošli a tak dále, proto jsme brali v úvahu při hodnocení i tento pohled a zastáváme názor, že pro děti by se nemělo nic upravovat, nic přislazovat, zvýrazňovat, různě vylaďovat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechat tu přirozenou chuť.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Nechat tu přirozenou chuť, přesně tak.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme tady mailový dotaz. "Byly testovány také přesnídávky Hello? Jsou jedny z nejlevnějších a chuťové dobré, jen jestli jsou vhodné i pro osmiměsíční dítě?"
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Přesnídávku Hello jsme testovali.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A je v nich cukr a další poddotaz?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Cukr v nich je, ale není to žádná tajná informace, dočtete se ji na obalu ve složení, obsahuje 85 % ovoce, což je vlastně důvod, proč se umístila v našem hodnocení někde uprostřed tuším, ano. Jinak je nezávadná zdravotně. Myslím si, že by mělo bejt přirozenou snahou vybírat si produkty, které mají vysoký obsah ovoce, ideálně 100%.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Máme tady posluchače, který se chce k nám připojit. Dobrý den, zdravíme, vítáme.
osoba
--------------------
Haló, prosím, to jsem já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy, dobrý den.
osoba
--------------------
No, dobrý den. Prosím vás, já chci jenom krátce, poslouchám vaše záležitosti, ale dávno už jsem se chtěla zeptat, je taková tajemná záležitost glukózový sirup, který nachází naprosto úplně ve všem. Můžete mi, prosím, říct po stránce zdravotní a vůbec výživové a naprosto úplně ve všem, ať je to do kávy, ať je to prostě cokoliv, tak ve všem je glukózový sirup, ať je to jogurt, prostě cokoliv. Můžete mi k tomu, prosím, něco říct?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokusíme se a vezmeme ještě jeden telefonát, bude už poslední. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Lenka. Já bych se chtěla zeptat na rozdíl cenové relace v přesnídávkách. I když si přečtu složení kupuji většinou opravdu 100% přesnídávky pro dítě a přesto tam je třeba trojnásobná cena, jestli je v tom rozdíl, anebo je to opravdu jenom ta cena?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, rozumíme, děkujeme za dotaz. Tak já nevím, budeme o tom moc promluvit s Olgou, Olgo, glukózový sirup?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Glukózový sirup je sladidlo, které se používá, já abych se přiznala potravinář úplně nejsem, ale určitě bych se toho nebála, jestli je napsáno cukr nebo glukózový sirup, myslím si, že nehraje velkou roli.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tady přišel jeden mailový dotaz, zda je obsažen i palmový tuk, ucpavač cév. Bylo tam takové kritérium?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Myslím si, že nebo nenarazili jsme na přesnídávku, kde by byl obsažený jakýkoliv tuk.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano. A pojďme k těm cenovým relacím, což určitě souvisí i s tím jak se, který ten výrobek umístil, na jakém místě. Čili jestli ta cena odpovídá kvalitě, asi takhle bych se zeptala?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Když to vezmu z druhého konce, to znamená ty přesnídávky, které měly nejmenší obsah ovoce, ty měly 60 %, byly to přesnídávky z Billy Clever a Cvrček. Tak u nich, tam to je jednoznačné, ty byly nejlevnější, relativně nejlevnější, protože samozřejmě za tu cenu nedostanete to ovoce. A když vezmeme ty stoprocentní, ono to tak úplně neodpovídá. Dostanete 100% přesnídávku za relativně příznivou cenu, jaký je například Ovocňák pyré jablko - jahoda, které není sice určený oficiálně pro děti a kojence a děti do 3 let, ale všechna kritéria splnil, i v této kategorii.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Splňuje. A vítěz testu?
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Vítězem testu je přesnídávka Hamé s jahodami, které jsme naměřili vysoký obsah ovoce a také nejlépe chutnala, nenaměřili jsme, nedetekovali jsme žádné pesticidní látky, vlastně po všech stránkách prošla.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prošla. Tak, děkuju moc za povídání o ovocných přesnídávkách s jahodami Olze Šlesingrové z časopisu dTest. A asi bychom mohli to naše povídání ukončit tím, že přidávat dochucovadla dětem asi bychom nemuseli, protože děti nemají takové chutě.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Ani sladit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ani sladit, protože děti mají rozdílné chutě od nás dospělých a to, co třeba nám nechutná, tak jim může chutnat. Děkuju.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Taky děkuju za pozvání.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mějte se hezky, na shledanou.
Olga ŠLESINGROVÁ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.