Luštili jste správně? Nabízíme řešení křížovky a sudoku z Čaje pro dva

1. prosinec 2011
Jak to vidíte?

Čtvrteční diskuse s datem 1. prosince nabídla posluchačům malý předvánoční dárek. Jeden z hostů diskuse, která byla věnována hlavolamům, křížovkám či sudoku, si připravil křížovku, kterou bylo možné luštit jak v předstihu, tak přímo při vysílání. (Více uvnitř článku.)

Procvičování mozku prostřednictvím nejrůznějších křížovek, hlavolamů či sudoku patří mezi nejoblíbenější volnočasové aktivity Čechů, ve kterých dokonce sbírají mezinárodní ocenění. Z čeho pramení nadšení pro tyto aktivity? Jak jsou organizovány křížovskářské a hádankářské svazy a jakou mají ve světě konkurence?
Na posluchače čekala nejen debata o tajemství rébusů a jejich popularitě, do které se mohli aktivně zapojit, ale také soutěžní úkol! Celý pořad si můžete poslechnout v audiu na začátku článku.


Křížovku pro posluchače Českého rozhlasu 2 připravil Vladimír Jemelík, předseda Svazu českých hádankářů a křížovkářů (SČHAK). Hovořil např. o první české křížovce, kterou v roce 1899 nazvala Mlada Antošová Čapka z písmen, o historii a současnosti tvorby a luštění českých křížovek a hádanek až po dnešní oblibu logických úloh a sudoku. Spolu s ním byla hostem pořadu Jana Tylová, historicky první mistryně světa v řešení sudoku.

Zde přinášíme řešení křížovky a lavinovky.

Křížovka

Jana Tylová pro posluchače připravila i sudoku. Řešení je luštitelům k dispozici na obrázku.

Sudoku
Spustit audio