Lukáš Kovanda: Na obzoru je měnová válka mezi USA a Čínou. Situace je vážná

8. srpen 2019

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou pokračuje a vypadá to, že slyšíme i první výstřely války měnové. Jak se projevuje a kdo drží v ruce lepší karty?

Prezident Trump minulý týden oznámil, že od září uvalí na čínské zboží nová cla. Peking v reakci na to tento týden umožnil oslabení čínské měny, která prolomila citlivou hranici 7 jüanů za dolar.

Situace je teď nejvážnější za celou dobu této obchodní války, která přerůstá v hrozbu války měnové,“ potvrzuje v pořadu Jak to vidí ekonom Lukáš Kovanda. Její důsledky přitom nemusí nejhůře dopadnout na USA a Čínu, ale na Japonsko a eurozónu v čele s Německem, které už nemají jak dále svoji měnu oslabovat.

USA: Čína je měnový manipulátor

Zlaté cihly (ilustrační foto)

Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora, což naposledy učinily v roce 1994. Podle Lukáše Kovandy jde spíše o symbolický krok, „protože pokuty, které jsou s tím spojené, jsou pakatelem ve srovnání s tím, jaké nepříznivé dopady má na Čínu sada cel, které už proti ní Donald Trump uplatňuje.“

Situace ale znejistila světové burzy, které si naplno uvědomily závažnost ekonomické konfrontace USA a Číny. Projevilo se to okamžitě mimo jiné na ceně zlata, která překonala hranici 1500 dolarů za jednu trojskou unci, což je podle Lukáše Kovandy znak toho, že je na obzoru ekonomická pohroma celosvětových rozměrů.

Čas hraje ve prospěch Pekingu

Americký prezident Donald Trump

Jak bude dál americký prezident v obchodní válce s Čínou postupovat? „Donald Trump je neřízená střela, ale myslím, že pokud by mu nyní takzvaně padaly burzy, nevydrží to. Už příští rok se musí ucházet o znovuzvolení, a jestliže bude chudnout jeho elektorát, tak mu dříve či později dojdou nervy a bude se snažit o smír s Číňany,“ předpovídá ekonom.

Čínský vůdce je totiž na rozdíl od Trumpa doživotním vládcem a čas ho netlačí. Proto se dá předpokládat, že americký prezident se bude snažit konflikt, který vyvolal, zase uklidnit. Jinak hrozí, že nebude znovu zvolen, myslí si Kovanda.

Další témata rozhovoru: Jaký dopad bude mít měnová válka na eurozónu a na Českou republiku? Jaká je rozpočtová politika současné vlády? Je cestou navýšení příjmů státu zavedení bankovní daně, jak navrhuje ČSSD? Přinese 3. a 4. vlna EET podstatné peníze do státního rozpočtu?

Spustit audio

Související