Lubomír Lipský. Je lepší se opotřebovat nežli zrezivět

Lubomír Lipský byl svým herectvím a laskavým humorem živým dokladem rčení, že není malých rolí. Narodil se v Pelhřimově 19. dubna 1923. Díky ochotnickému nadšení svých rodičů byl pro divadlo předurčen. Za svůj dlouhý a plodný život ztělesnil stovky divadelních, televizních a filmových rolí. Na divadelních prknech, která miloval, hrál až do devadesáti let. Přesně podle kréda, že je lepší se opotřebovat nežli zrezivět.

Lubomír Lipský se stal jedním se spoluzakladatelů pražského Divadla satiry, kde hrál až do roku 1949, kdy bylo divadlo zrušeno. Zde začala jeho profesionální divadelní herecká dráha a přišly první z desítek rolí. Mimoto se zde seznámil i se svou budoucí ženou, tanečnicí Věrou Kittlerovou, s níž měl později dvě děti. Od roku 1950 byl Lubomír Lipský čtyřicet let členem Městských divadel pražských a od poloviny devadesátých let účinkoval v Divadle ABC, kde po mnoho let ztvárňoval hlavní roli v komedii Charleyova teta.

Postavu dědy Potůčka ztvárnil jako mladý

Před kamerou získal Lubomír Lipský značnou popularitu začátkem šedesátých let díky televiznímu seriálu Tři chlapi v chalupě, kde v mladém věku ztvárnil o mnoho let starší postavu dědy Potůčka. Jeho životními filmovými rolemi pak byla hlavní postava učitele literatury George Camela v parodii na brakové detektivky Čtyři vraždy stačí, drahoušku a ústřední dvojrole klauna a školníka ve filmové komedii Šest medvědů s Cibulkou.

Diváci si jej budou jistě pamatovat i jako alchymistu v Císařově pekaři a Pekařově císaři, prince z pohádky Byl jednou jeden král..., kněze ve snímku Čest a sláva, Franka v komedii Zabil jsem Einsteina, pánové..., či vedoucího prodejny v hudebním filmu Ať žijí duchové! nebo dědečka ze Saturnina.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Zuzana Ptáčková
Spustit audio

Související