Komik s vadou řeči a trabli s režimem. Příběhy slavných: Lubomír Lipský

16. červen 2017

Fiktivní rozhovor bratrů Lipských v nebi. Účinkují Josef Somr a Lukáš Hlavica.

Rodině Lipských bylo divadlo a film nejspíš souzeno. Lubomír Lipský slavný komik, mladší Oldřich Lipský slavný režisér a scénarista. O jejich starším bratrovi Daliborovi, který tragicky zahynul v 17 letech, když do něj při koupání v rybníce uhodil blesk, se říkalo, že měl z rodiny největší talent.

Tatínek Vilém, jinak cukrář, zase v Pelhřimově vedl ochotnický soubor. Lipský tak už jako kluk hrál dědka v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Přitom prý silně ráčkoval a problémy měl i s „el“. Běžně tak o sobě tvrdil, že se jmenuje Vubomiv Vipský. Komika v sobě nezapřel.

Věčný šišlající dědek

Až bude na začátku 60. let hrát roli dědy Potůčka v úplně prvním TV seriálu Tři chlapi v chalupě, nebude mu ještě ani 40 let. A bude mít problémy předstírat vadu řeči: šišlání. Vyřeší to věčnou fajfkou v puse. Zatím ale dělá legraci jinde.

Jeho satirickým začátkům v pelhřimovském Dramatickém studiu při Jednotě divadelních ochotníků Rieger (tzv. Malá komedie) už tehdy nefandily úřady. Stejně jako produkci, kterou později i s bratrem a Zázvorkovou, Brodským, Kopeckým nebo Horníčkem předváděli v pražském Divadle satiry.

Soud a nucené práce

Ještě v roce 1946 z nich byl nadšený čerstvý navrátilec z USA Jan Werich. Po únoru 1948 se ale soubor rozpadl. Pro nový režim byli jako veš v kožichu. A později musel Lipský dokonce před soud. Když coby slavný rozhlasový Hlustvisihák zkomolil své fiktivní jméno na Hlustvihusák.

Na nový režim doplatil i otec Lipského. S ochotníky hráli Hrátky s čertem, a protože výprask dostal červený čert, označili to za jinotaj. Otec-režisér dostal dva roky v táboře nucených prací... Režisérské žezlo po otci symbolicky převezme mladší Oldřich.

Bratrský tandem

Před kamerou si bratři si spolu zahráli jen jednou. Ve válečném filmu V horách duní (1946). Pak už mladší Oldřich stával jehom za kamerou. Jejich prvním společným filmem byl Cirkus bude! A pak třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Slaměný klobouk, Tři veteráni. Ve slavné komedii Šest medvědů s Cibulkou (1975) dal Oldřich Lubomírovi rolí hned několik.

Svého bratra nakonec Lubomír Lipský přežil o 29 let. Přežil i svou manželku, a dokonce i syna Dalibora, který na Silvestra 1991 cestou do Krkonoš dostal infarkt. A protože byl sám, umrzl. Zůstala mu jen dcera. Na jevišti prý ale na všechno zapomínal. Taky říkal, že je lepší se opotřebovat než zrezivět. „Opotřebovával“ se až do 92 let.

autoři: mák , lup
Spustit audio