Listopad ’89 pod Ještědem: Divadlo a studenti, radnice v trikolóře, multikára i koncert Karla Kryla

19. listopad 2021

Před 32 lety se do naší země vrátila demokracie. 17. listopadu 1989 po událostech na Národní třídě se lámaly ledy nejen v Praze, ale i na Liberecku. Události, doprovázející návrat svobody, připomínáme v seriálu týdne.

Uplynulo už 32 let, kdy u nás začala sametová revoluce. Vedla k pádu totalitního režimu a k návratu demokracie. Předcházely tomu ale dramatické události 17. listopadu 1989 na Národní třídě, kdy příslušníci tehdejší Veřejné bezpečnosti napadli demonstrující studenty. Informace o tvrdém zásahu bezpečnostních složek se dostala i k libereckým hercům. A ti se už 18. listopadu rozhodli stávkovat. V prvním díle seriálu to připomíná režisér Petr Palouš.

Liberečtí herci byli mezi prvními v zemi, kteří na protest přestali hrát. K jejich stávce se hned připojili liberečtí středoškoláci a vysokoškoláci. Na listopadové události roku 1989 vzpomíná někdejší univerzitní pedagožka Klára Císařová.

Čtěte také

Strhávání symbolů komunistické moci, rudých hvězd, srpů a kladiv i propagandistických nápisů, které mnohde jen zakrývaly rozpadající se budovy; to se dělo v řadě měst tehdejšího Československa v bouřlivých dnech po brutálním zásahu proti protestujícím studentům na Národní třídě 17. listopadu 1989. Také v Jablonci nad Nisou se lidé přestali bát a vyšli do ulic. Jak vzpomíná akademický sochař, medailér Jiří Dostál, spolu s dalšími umělci vyjádřili solidaritu se stávkujícími studenty a divadelníky velmi originálním způsobem.

To v Turnově měla sametová revoluce zajímavý symbol: Multikáru. Před turnovskou radnicí z ní vznikla minitribuna, ze které na demonstracích mluvili zakladatelé tamního Občanského fóra. Jako první mimopražské Občanské fórum vzniklo už třetí den po brutálním zásahu bezpečnostních sil proti studentům na Národní třídě. Na události zavzpomínali spoluzakladatelka turnovského Občanského fóra Daniela Weissová a jeho tehdejší mluvčí Milan Brunclík starší.

Fotografie z koncertu Karla Kryla v Liberci, prosinec 1989

V posledním díle seriálu připomeneme jeden z nejsilnějších momentů Sametové revoluce, koncert písničkáře Karla Kryla. Uskutečnil se 6. prosince 1989 v pavilonu A libereckého výstaviště. A jak podotýká redaktorka Ivana Bernáthová, před 17. listopadem 1989 v Liberci by v takový koncert asi málokdo věřil. Na první liberecký koncert Karla Kryla po jeho návratu z emigrace vzpomíná i ředitelka Divadla F. X. Šaldy a někdejší členka stávkového výboru na liberecké univerzitě Jarmila Levko.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.