Listopad 1989: podívejte se na unikátní historické filmové záběry z demonstrace v Liberci

17. listopad 2022, aktualizováno

Snímek z největší demonstrace v Liberci dne 22. listopadu 1989, kdy před radnicí bylo asi 30 tisíc lidí, tehdy natočil náš kolega Milan Brunclík. Možná se v něm najdete.

Vzácné záběry jsme od Milana Brunclíka dostali i s průvodním textem, který Vám předkládáme tak, jak ho napsal sám autor:

V Liberci onoho dne mrzlo, až praštělo a na začátku se nám mírně zasekávala kamera. První minuty jsou točeny bez světla, jak demonstrace kulminovala, rozsvítil jsem akulicht (ruční lampa, kterou používají kameramani - pozn. red.) a pak je záznam profesionální. Akulicht dříve vydržel jen několik minut.

Komunisté na radnici záměrně zhasli osvětlení a tak si lidé svítili jen stovkami svíček. Řečníci na improvizované tribuně pak malými baterkami. Na domech kolem náměstí byli estébáci s infrakamerami. Jediná autentická kamera v davu byla moje a celý záznam je tedy naprosto exkluzivním svědectvím revoluční, pro účastníky demonstrace stále ještě nebezpečné, doby. Do Liberce se chystaly přepadové oddíly Lidových milicí a ministr obrany Václavík nabízel ÚV KSČ kobercové bombardování lidí na náměstích.

Související