Kultura pod Ještědem v Sametu: poslechněte si sváteční vydání s autentickými zvuky z roku 1989

18. listopad 2019

Okupační stávka v Šaldově divadle, pondělí 20. listopadu na Střední průmyslové škole stavební, plné náměstí před radnicí a koncert Karla Kryla na výstavišti jako nejsilnější momenty Sametové revoluce v Liberci.

Sametová revoluce, fenomén pokojného, nenásilného přechodu od totality k demokracii, slaví třicetiny. Tato asi nejdůležitější událost našich nedávných dějin přinesla milionům Čechů a Slováků svobodu, demokracii, a možnost svobodně rozhodovat o svém osudu bez ohledu na původ, politické názory, stranickou legitimaci, a hříchy nebo zásluhy rodičů.

Začalo to v Praze

Proces společenských a politických změn odstartoval večer 17. listopadu roku 1989 na Národní třídě v Praze brutálním potlačením pokojné studentské manifestace - pietního aktu, připomínajícího odkaz vysokoškolských obětí nacistických represí roku 1939. Protesty probíhaly nejprve nekoordinovaně a byly zprvu v rukou divadelníků a vysokoškolských studentů; později se staly věcí tisíců aktivních lidí všech vrstev spontánně se zapojujících do celospolečenského protestu proti totalitnímu režimu a jeho praktikám. Revoluční vlny se z pražského centra do regionů šířily rychle, a spontánně propukaly v projevy nesouhlasu na náměstích, v divadlech, na půdě vysokých a středních škol i ve výrobních podnicích.

Jak to bylo v Liberci?

Kdo byli ti první aktéři sametového dění v krajském městě? Co bylo v sázce a jaká místa byla jevištěm nebo dějištěm společenských změn v Liberci? I tyto otázky si v dokumentární reportáži kladou David Hamr a Milan Brunclík s využitím svých archivních snímků i současných svědectví přímých aktérů sametové revoluce v Liberci. Pořad nabízí návštěvu stávkujícího libereckého divadla, vzpomínku na legendární projev generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše, ochutnávku předlistopadových poměrů v proslulé liberecké restauraci, vzpomínku na plné náměstí Bojovníků za mír i připomínku „zjevení” v podobě návštěvy Karla Kryla v Liberci, 6. prosince roku 1989.

Střední průmyslová škola stavební v Liberci jako jedno ze zastavení Sametové revoluce
Naše kolegyně Lenka Marková, tehdejší studentka SPŠS, v rozhovoru s Milanem Brunclíkem popisuje dění na škole v listopadu roku 1989
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.