Záběry ukazují emoci toho, jakým způsobem lidi měli vůli měnit věci, říká spoluautor dokumentu o listopadových dnech roku 1989 v České Lípě

12. listopad 2019

Filmaři Rudolf Živec a Luděk Svoboda natočili snímek, ve kterém na Sametovou revoluci vzpomínají lidé, kteří ji v České Lípě pomáhali dávat do pohybu. Večer 17. listopadu ho budou promítat na budovu českolipské radnice.

Dokument je, v jiné verzi, ke zhlédnutí už teď, v českolipském vlastivědném muzeu. Běží dokola na výstavě, která mapuje události listopadu roku 1989 v České Lípě. Své vzpomínky na sametové revoluční období do něj poskytli pamětníci událostí; například PaedDr. Milan Kubát, tehdejší učitel na uranovém učilišti nebo Mgr. Zdeněk Pokorný, bývalý profesor českolipského gymnázia.

Studenti se nemohli ze školy dostat domů, protože tam na ně čekali policajti, tak jsme je nechali přespat ve škole, v kabinetě.
PaedDr. Milan Kubát

Autoři v dokumentu použili i záběry získané od České televize; Česká Lípa se tak ve snímcích prolíná s Prahou.

Autoři dokumentu o Sametové revoluci v České Lípě, zleva: Rudolf Živec, Luděk Svoboda
Česká Lípa, náměstí, 22. listopadu 1989
Záběry z dokumentu o Sametové revoluci v České Lípě

Spoluautory výstavy ve Vlastivědném muzeu v České Lípě jsou také děti z tamních škol. Snažily se nakreslit, jak vnímají třicet let staré události, které sami nezažily. Jejich obrázky najdete na schodišti muzea. Schválně, jestli Vám také vykouzlí úsměv na rtech, jako našemu redaktorovi.

Spoluautory výstavy o listopadu 1989 v českolipském vlastivědném muzeu jsou i děti z tamních škol
Spustit audio