Lionel Goldstein: Pan Halpern a pan Johnson. Komorní hra o zvláštním přátelství dvou starých mužů

1. leden 2024

V oceňované tragikomedii svedou na hřbitově dva staří pánové v podání Viktora Preisse a Tomáše Töpfera souboj o minulost i budoucnost.

Osoby a obsazení: Tomáš Töpfer (Joseph Halpern) a Viktor Preiss (Dennis Johnson), v dalších rolích Dana Reichová a Lukáš Hlavica
Napsal: Lionel Goldstein
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Pavel Dominik
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 13. 3. 2022
Upozornění: Ve hře se vyskytují vulgarismy!

Jsme na kterémsi židovském hřbitově v New Yorku. Starý muž, o němž se záhy dovíme, že se jmenuje Joseph Halpern právě pochoval manželku, se kterou strávil celý život. Nechává odejít rodinu, chce být chvilku sám. A právě v ten okamžik k němu přistoupí muž, zhruba ve stejném věku a představí se jako Dennis Johnson. Naléhavě se dožaduje rozhovoru. K tomu o pár týdnů později skutečně dojde.

Mezi muži to od začátku pořádně jiskří. Aby ne. Těžko si představit dva různější chlapíky. Rozděluje je nejen víra (nad jejich osudy ještě visí stín druhé světové války), ale také povahy, temperament, způsoby, zájmy. Jedna věc je ale spojuje. Určitě víc, než by si přáli. Oba milovali stejnou ženu.

Tomáš Töpfer a Viktor Preiss během natáčení tragikomedie Pan Halpern a pan Johnson

Tak začíná hra Pan Halpern a pan Johnson. Z příběhu se stane jakýsi zpětně odkrývaný milostný trojúhelník. Vzhledem ke stáří obou hrdinů má často komický nádech. Ale pro oba hrdiny je tento souboj velmi zraňující. Navíc, a to je možná pro ně ještě důležitější, souběžně bojují i o celkovou interpretaci svého života jak v očích svého soka, tak v těch svých.

Původně jako scénář pro HBO

Lionel Goldstein napsal hru Pan Halpern a pan Johnson původně jako televizní scénář pro HBO v roce 1982. Společnost pro roli pana Halperna získala Laurence Oliviera. Inscenace získala řadu ocenění. Ale Goldstein byl s pojetím slavného herce velmi nespokojený.

I to byl možná důvod, proč se k látce o mnoho let později vrátil a napsal divadelní hru. Inscenace v Cameri Theatre v Tel Avivu odstartovala řadu nastudování po celém světě. V Austrálii, USA, Argentině, Uruguayi, Brazílii, Kanadě, Francii nebo Rakousku.

O autorovi

Lionel Goldstein se narodil v Londýně 22. srpna 1935. Kvůli válečné evakuaci měl velké mezery ve školní docházce, které se ale nikterak nesnažil zacelit. Vyrůstal ve Stamford Hill, což byla čtvrť s velkou koncentrací obyvatel ortodoxního židovského vyznání.

Tomáš Töpfer a Viktor Preiss během natáčení tragikomedie Pan Halpern a pan Johnson

Goldstein v raném věku utekl z domova k obchodnímu námořnictvu. Na čas se usadil v Torontu. Živil se jako kadeřník, opravář hracích automatů, vetešník, stavař nebo skladník. Od mládí také psal povídky i romány.

Jeden z nich (The Man Before Yesterday, vyšel až v roce 1991) na popud přítele ukázal producentům v BBC. Námět se zalíbil, a tak vznikla hra The Executioner (Kat). BBC ji uvedla v rámci slavné dramatické televizní série vysílané mezi lety 1970–1984 Play for Today.

Goldstein se stal pomyslným kolegou slavných autorů jako byli John Osborn, David Hare a David Storey. Přestože má na kontě úctyhodné dílo, sám sebe nikdy nepovažoval za profesionálního autora a hovoří o sobě jako o renesančním dělníkovi.

Pan Halpern v Čechách

V Čechách hru Pan Halpern a pan Johnson inscenoval poprvé Ladislav Smoček v pražském divadle Ungelt v roce 2014. Do hlavních rolích obsadil Petra Kostku a Františka Němce. Pro rozhlasové zpracování si režisér Lukáš Hlavica vybral Tomáše Töpfera (pan Halpern) a Viktora Preisse (pan Johnson).

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související