ON-LINE ROZHOVOR: Astma

5. únor 2015

Jak se astmatici vypořádávají s nízkými teplotami a častými přechody z tepla do zimy? Jsou náchylnější k infekčním onemocněním dýchacího ústrojí? Ve čtvrtek 5. února od 10:30 hodin odpoví MUDr. Petr Čáp, vedoucí lékař oddělení Alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce.

Astma bronchiale je jedna z nejčastějších onemocnění moderní doby, která postihuje dýchací cesty a především průdušky. Důvodem potíží při astmatu je zánět způsobený chybnou reakcí imunitního systému. V poslední době můžeme pozorovat významný nárůst počtu lidí s touto nemocí. Uvádí se, že astmatem dnes trpí až každý dvanáctý Čech. Zima, nízké teploty a přechody z tepla do zimy mohou řádně potrápit dýchací cesty osob trpících astmatem. Odborníci se shodují, že nejvíce astmatických záchvatů připadá, kromě srpna, právě na leden.

Jak astma vypadá? Proč trpí astmatici i v zimě? Jak zajistím, abych měl/a astma pod kontrolou? Hrozí mi více dalších onemocnění než zdravým lidem?


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.