Lidský balík. Tragédie, která u nás nemá obdobu

Na počátku rodinné tragédie, v které figurovaly i tři malé děti, byla mnohatisícová zpronevěra exšéfa berního úřadu v Teplé Josefa Menzla. A jeho útěk před zodpovědností.

Účinkují: Ota Jirák, Jan Meduna, Andrea Elsnerová, Jan Vokrouhlecký, Klára Sedláčková-Oltová, Radek Valenta, Jana Stryková
Scénář: Bronislava Janečková a Emil Hruška
Režie: Jaroslav Kodeš
Zvuk: Petr Šplíchal
Premiéra: 28. 6. 2017

Do té doby platil Josef Menzl za spolehlivého a výkonného státního úředníka. Jeho manželka byla z dobré rodiny a přinesla mu slušné věno. Všechno se u nich asi točilo hlavně kolem peněz. Menzlová a její sestra Anneliese Krausová, která jí pomáhala s výchovou tří dětí, prý byly dost náročné.

Po celé Teplé se říkalo, že žijí na vysoké noze. Prvotřídní oblečení, časté výlety do Mariánských Lázní a Karlových Varů, návštěvy jen lepších restaurací a tak podobně… To vše musel Josef Menzl financovat. A tak se pouštěl do riskantních finančních transakcí.

Podivné obchody a zpronevěra

Zkoušel i podnikat, ale nakonec jako šéf berního úřadu v Teplé sáhl na státní peníze. Bral je postupně, po částkách a kryl se falšováním účetních záznamů. Desetitisícová zpronevěra vyšla najevo po jeho přeložení do Jesenice u Prahy, když jeho nástupce v Teplé provedl hloubkovou revizi.

Během vyšetřování v létě 1933 Menzl zmizel. (Kromě zpronevěry dlužil porůznu ještě 200 000 korun.) Nic o něm nevěděla ani rodina, která se postupně dostávala do zoufalé finanční situace. Nikdo ze sousedů jim vzhledem k jejich dřívějšímu chování nechtěl pomoct.

Těla spoutaná prádelní šňůrou

Situace rodiny bez prostředků vyvrcholila tragédií. Ve čtvrtek 27. července 1933 se obě ženy s dětmi vydaly k Podhornímu rybníku. Tamní poštmistr pak v rybníku našel těla přivázaná k sobě prádelní šňůrou: dvě ženy a tři malé chlapce. Krausová nakonec přežila.

Byla zatčena pro vraždu a dopravena do vazební věznice při Okresním soudu v Mariánských Lázních. Kvůli těžké duševní újmě ale Krajský soud v Chebu její trestní stíhání 27. září 1933 zastavil. Josefa Menzla četníci zatkli v jižních Čechách dva týdny po tragédii.

Neznámý trest

Ohledně jeho dalšího osudu ale archivy mlčí. Pohřeb Markéty Menzlové a jejích tří dětí se konal 30. července 1933 v obci Ovesné Kladruby, do jejíhož katastru spadal Podhorní rybník. Za účasti stovek lidí z Teplé a okolí.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Emil Hruška
Spustit audio

Související