Lidové pohádky. Hana Maciuchová vypráví dětem kouzelné příběhy na dobrou noc

5. únor 2021

Nestárnoucí příběhy z Čech, Moravy a Kladska interpretuje svým nezaměnitelným hlasem Hana Maciuchová.

Napsal: Arnošt Vít
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Yvona Žertová
Natočeno: 2013

Lidové pohádky jsou národním pokladem. Mají kouzlo a poezii. Není divu, že se k nim vrací nejrůznější autoři. I proto se několik lidových pohádek rozhodl převyprávět Arnošt Vít.

O Šimečkovi

Někdy se zdá, že nejmladší ze tří synů je úplné budižkničemu. Jako třeba Šimeček, syn obecního slouhy. Jenomže starší dva bratři se ze světa vrátili s prázdnou. Co a kde si vysloužil Šimeček?

O nevděčném kuřátku

Černá slepice vyseděla starouškům podivné kuře: pořád by jedlo a pořád má hlad. Nakonec už v chalupě nic nezbylo. Jen dědoušek s babičkou. Skončí i ti ve chřtánu nenasytného kuřete?

Tři dary

Hloupý Honza se vydal na zkušenou do světa. Vydělal si tři groše. Jenže než došel domů, potkal cestou tři žebráky a tři groše jim postupně věnoval. Domů ale nedošel s prázdnou. Dostal od žebráků tři dary. K čemu byly dobré?

Silný krejčí

Když je někdo chytrý a důmyslný, nemusí být ani silný. Právě s dobrými nápady a neuvěřitelnou pověstí, která mu předcházela, se obyčejnému krejčíkovi podařilo získat královskou dceru. Jak to dokázal?

Ptačí zpěv

Sedlák si usmyslel, že jeho syn se musí vyučit nějakému prazvláštnímu řemeslu. Co třeba, aby rozuměl řeči ptáků? Dá se vůbec něco takového naučit a k čemu je to vlastně dobré?

Hastrmani ve mlýně

Dva mlýny trápil ve stejný čas podobný problém: každou noc si do mlýnské kuchyně chodili vařit vodníci. To by až tak nevadilo, kdyby při tom nenadělali nesnesitelný rámus, který budil obyvatele celého domu. Jak si s vodníky mlynáři poradí?

O třech bratřích

Jedině nejmladší Honza dokázal splnit otcovo poslední přání. Za to mu tatík dobře poradil, jak najde cestu ke štěstí. Dokázal Honza radu využít?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Zuzana Sikačová
Spustit audio