Láska k Portugalsku prochází žaludkem. Bude vám více „chutnat“ ošuntělý Lisabon, nebo krásné Porto?

7. srpen 2017

Na svém kontě má celou řadu knížek, mezi nimi i Chuťopis – spojení cestování a jídla.

„Byla to moje knižní premiéra. Mám k jídlu bohužel velmi kladný vztah, protože mám silné dispozice k tloustnutí. Ale ochutnávání místních specialit považuju za součást poznávání dané země. Nikdy jsem nerozuměla lidem, kteří si v zahraničí dávají hranolky,“ říká výtvarnice, novinářka i cestovatelka Denisa Prošková.

Nejdůležitější? Lidi a atmosféra

Neznamená to ale, že by měla chuť ochutnávat třeba pavouky, brouky nebo hmyz. „A nikdy jsem ani nebyla na takové exotické destinaci, kde by mi někdo něco takového nabídl,“ dodává Prošková. A v jejím oblíbeném Portugalsku něco takového asi nehrozí.

„Nejdůležitější je pro mě atmosféra v zemi a hlavně lidé. A ti jsou tam absolutně úžasní, milí a vlídní. Nemusíte ani umět portugalsky, domluvíte se anglicky nebo i rukama nohama. Portugalsko je skvělá směsice historie, moře a přírody. No a samozřejmě jídlo – zapečená zelenina a ryby. Portugalská kuchyně je lehoučká a báječná,“ dodává.

Historie, moře... a jídlo

V Portugalsku doporučuje „ochutnat“ hlavní město Lisabon, které návštěvníky buďto okouzlí, nebo zklame. Není to totiž žádné bílé čisté město, je spíš pro lidi, kteří mají rádi historickou patinu a ošuntělost.

Logo

Mnoha lidem se proto víc než Lisabon líbí druhé největší město Porto. Kousek od něj se nachází i historické město Guimarães, které je považované za kolébku portugalského národa – pocházel odtud první král Alfons I. a zdejší hrad byl jeho královskou rezidencí.

Portugalské město Porto
autoři: Jiří Holoubek , ert
Spustit audio