Kreativec, sběratel nebo plánovač? Jaký typ hráče jste? Expedice do světa stolních her

30. květen 2020

Máte raději hry deskové, karty, nebo jste propadli kouzlu počítačových her? Poslechněte si o historii her nebo v článku zjistěte, jaký typ hráče jste.

Hrou jako fenoménem  se zabývají hned tři vědní obory: teorie her, což je aplikovaná matematika, tzv. herní studia,  která se zabývající teorií počítačových her, a ludologie, která zkoumá vliv her na jedince i společnost.

Jaký typ hráče jste?

Motivace ke hraní pak závisí na tom, jaký typ hráče vlastně jste. Poznáte se v jedné z uvedených kategorií?

  1. typ „sociální hráč“ – jejich hlavním cílem je interakce a hraní s ostatními lidmi; mezi jejich hlavní rysy patří soutěživost a snaha překonat ostatní; užívají si pobyt v komunitě a bez ní by pro ně hra ztratila smysl.
  2. typ „akční hráč“ – uchvátí je cokoliv, kde se něco děje; od hry očekávají, že je nenechá vydechnout a bude jim nabízet jednu akci za druhou.
  3. typ „plánovač“ – umějí myslet do budoucna, a než se odhodlají do akce, dokonale si promyslí všechny možnosti; zbožňují  jakékoli strategické hry a dokáží u nich strávit i stovky hodin.
  4. typ „sběratel“ – dokud neposbírají všechny body a kompletně hru nedokončí na sto procent, není pro ně hra dohraná; nedělá jim problém hrát hru několikrát po sobě, aby získali jiný alternativní konec.
  5. typ „kreativec“ – hru přizpůsobují svým požadavkům; mají rádi hry, které jsou zajímavé designem, a které si mohou změnit podle vlastních preferencí.
  6. typ „pohádkář“ – mají rádi příběhy, rádi je prožijí v jiném světě a budou na to vzpomínat jako na dovolenou.

Psychologické faktory hraní her

Kdo si hraje, nezlobí

Podle ludologie byste hry a hraní neměli zatracovat. Umožňují totiž člověku osobnostní růst skrz několik významných faktorů. A tím zásadním je zlepšování se. Hrou získáváte zkušenosti a na konci je vidět, jakou cestu jste ušli a jakých výsledků dosáhli.

Dalším důležitým psychologickým faktorem je cvičení zodpovědnosti. Jen na vás závisí výsledek hry a za své chyby pak pykáte sami. Hra vás učí přijímat důsledky svých rozhodnutí.

Dobře postavené hry ale mohou i rozšiřovat vědomostní obzory, rozvíjet týmovou spolupráci, posilovat empatii, cílevědomost i preciznost. A také vás naučí přijmout porážku a prohru. Ne nadarmo byl velkým podporovatelem chytře vymyšlených her i učitel národů Jan Amos Komenský.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související