Kontroverzní hrdina Oskar Schindler. Nacista zachránil 1200 Židů

Carpe diem neboli Užívej dne. Latinské rčení bylo životním mottem Oskara Schindlera. Osobnosti mnohem rozporuplnější, než jak ji líčí románový bestseller nebo hollywoodský film Schindlerův seznam. Obchodník německé národnosti a nenapravitelný požitkář měl v rodných Svitavách pověst gaunera, švindlíře a sukničkáře. Za první republiky se dal k nacistům a pracoval pro německou vojenskou rozvědku. Tehdy jen o vlásek unikl trestu za vlastizradu.

Čin slavného rodáka Oskara Schindlera si připomínají v parku hned naproti jeho rodného domu

Po vypuknutí 2. světové války přesídlil do polského Krakova. S tajnou pomocí židovských investorů arizoval továrnu na smaltované výrobky, kde rozběhl i zbrojní výrobu. Využíval nejlevnější pracovní sílu – Židy z koncentračních táborů, přičemž jim zajistil lidské podmínky. Podle svědectví přeživších k němu vzhlíželi s důvěrou a nadějí. Koncem války byl nucen přesunout výrobu a pobočku tábora do Brněnce.

Díky jeho síti kontaktů, korupčnímu jednání a za podpory jeho choti Emílie se zde dožilo míru 1200 Židů. Po válce se Schindler vrhl do podnikání v Argentině a v Německu, ale zkrachoval a útěchu hledal v alkoholu. „Jeho Židé“ ho finančně podporovali až do jeho smrti 9. října 1974. Nositel ocenění Spravedlivý mezi národy je pohřbený na hoře Sión v Jeruzalémě.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Veronika Boušová
Spustit audio

Související