Karel May. Autora Vinnetoua zatkli četníci ve stodole u Děčína. Tvrdil, že zdědil kakaové plantáže

Poznal hlubokou chudobu i pohádkové bohatství, prožil roky ve vězení i na výsluní slávy. Pouštěmi, prériemi či roklinami se dovedl prohánět, aniž by opustil svou pracovnu. Milovaný i zatracovaný autor Vinnetoua, Old Shatterhanda nebo Kara ben Nemsího, skvělý vypravěč a zapřísáhlý pacifista Karel May zemřel 30. března 1912.

Karel May napsal mnoho desítek románů a povídek, o nichž tvrdil, že je pod jmény Old Shatterhand či Kara ben Nemsí prožil na vlastní kůži. Opravdu tomu tak bylo? A je to vůbec důležité?

Jistě vás bude zajímat, že slavného spisovatele Karla Maye zadrželi četníci ve stodole nedaleko Děčína. Vymyslel si fantastickou historku o tom, že se jmenuje Albin Wadenbach a je dědicem kakaových plantáží na Martiniku. 

Díky knihám čtenáři unikají do dalekých říší

May považoval všední skutečnost za vězení, z něhož je třeba čtenáře všemi prostředky vysvobodit. Podařilo se. Celé generace s ním prostřednictvím „mayovek“ či jejich filmových zpracování neohroženě unikaly a dodnes unikají do dalekých říší.

Obývají je ušlechtilé bledé tváře, rudí gentlemani nebo hrdí arabští kočovníci, kteří učí, že přátelství a odvaha mohou zvítězit nad nespravedlností a strachem. Howgh.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

  • Karel May: Mezi supy

    Jako Oldshatterhand čelil nejrůznějším zloduchům a banditům. Sám byl ale za jednoho dlouho považován. Účinkují Jan Vlasák, Daniela Kolářová a Bořivoj Navrátil.

  • Zamilovaná dvojka: Indiánská píseň lásky

    Vinnetou a Ribana, Old Shatterhand a Nšo-či, Poslední mohykán a krásná Cora... Literární příklady lásky mezi bledými tvářemi a Indiány. Výběr milostných dialogů.