Kontroluji apoštoly, jestli se nehádají, říká orlojník Petr Skála

19. duben 2019

Orloj je historickým klenotem Česka. Z jeho obrácené strany ho dobře zná Petr Skála, akademický sochař a pražský orlojník. Věžním hodinám se věnuje společně se ženou už 25 let.

„Je to opravdu koníček. Věžní hodiny nenajdete nikde stejné. Je dobrodružství je opravovat a pražský orloj je unikát. Přitahuje množství pověr a legend, jako třeba oslepení mistra Hanuše. Bohudík není pravdivá.“ Je opravdu v orloji součástka z roku 1410? „Orloj je z velké části původní. Při restaurování byl od války poprvé demontován. Po válce ho totiž zabetonovali do podlahy, tak jsem ho vysekal.“

A od kdy se v okénkách objevují apoštolové. „Bohuslav Balbín v roce 1682 napsal, že na orloji nevycházejí žádní panáčkové pro potěšení nerozumných chlapců a venkovanů, kteří přicházejí do města prodat dříví. Tehdy tam tedy apoštolové nebyli. Objevili se asi v 19. století, protože švédský myslitel píše, že tam viděl různé sošky na podstavcích a ve dvířkách. To je asi první záznam o apoštolech.“

Z jakého kamene sochy nejraději tvoří? Jakého má rád sochaře? Jak často chodí kontrolovat orloj? Jak změnil Vojtěch Sucharda sochy na orloji? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.