„Koně musí filmování bavit.“ Martin Hanuš a Tomáš Barták u Jana Čenského

13. únor 2022

Kamarády Martina Hanuše a Tomáše Bartáka spojují koně. A také filmy, kde jejich koně hrají.  

„Máme 400 povozů. Od selských vozů po luxusní kočáry. Musíme mít historická sedla a postroje, vědět, co do které doby patří. Přečtu si scénář, a je na mě, abych připravil herce, udělal základní výcvik, případně našel kaskadéry na těžké scény a pak to přímo na place řídil. Herci mají z koní respekt,“ prohlásil Martin Hanuš.

Princ byl legendou. Viděl kameru a začal hrát

„Dělali jsme s Oldřichem Kaiserem film Po strništi bos. S naší klisnou jezdila v pohádce Duch nad zlato i Jiřina Bohdalová,“ připomněl Tomáš Barták. „Jiří Schmitzer se ke koním nejdřív stavěl negativně. Pak točil na Altaji, kam se na plac dostali jedině na koních. Začal chodit na jízdárnu, a když jsme točili Zdivočelou zemi, tak neměl žádný problém,“ dodává Martin Hanuš.

„Filmovou legendou byl kůň Princ,“ vzpomíná Martin Hanuš. „Dostal jsem ho, když mu byly tři roky. V seriálu O zvířatech a lidech potřebovali koně na operačním stole. Vydržel ležet tři čtvrtě hodiny. Jezdeckého kaskadéra pro film jsem dělal třicet let. Kůň to musí dělat s chutí. Princ viděl kameru a byl ve svém živlu. Znal i povely v angličtině a v němčině. Dožil se skoro třiceti let. Když umřel, bylo to, jako když vám odejde bratr.“

Jak se trénují koně do spřežení? Je těžké jezdit bez sedla a uzdy? Jak se kůň naučí hrát ve filmu?

 

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související