Komentátor Ivan Hoffman: Olympiáda v Tokiu je divná. Její poselství je ale důležitější než kdy jindy

26. červenec 2021

V Japonsku začaly po ročním odkladu 32. letní olympijské hry – bez diváků a za přísných protiepidemických opatření. Jaká je atmosféra v Tokiu? Pomůže olympiáda i přes veškerou pachuť pandemie vytvořit alespoň na chvíli zdání normality?

Čtěte také

Nutno říct, že sami Japonci si nejsou jisti, jestli měla olympiáda v jejich zemi za této situace proběhnout, říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman.

Jeden z argumentů, proč není olympiáda dobře načasovaná, je ten, že Japonsko stále ještě žije ve stínu jaderné havárie ve Fukušimě. Kompenzace neštěstí a řešení situace ze strany vlády není ideální. Japonská veřejnost má proto pocit, že by prioritou mělo být dát zemi po tragédii do pořádku než pořádat finančně nákladnou olympiádu.

Lepší než nic

Na druhé straně je ale podle Ivana Hoffmana i mezi Japonci řada patriotů, kteří si uvědomují, že se jejich země nyní dostala do hledáčku celého světa.

Navíc si musíme uvědomit, že i když sportovci nyní soutěží bez publika, je televizní přenos daleko sledovanější, než je fyzická návštěvnost na stadioně. Sportovci sami žijí v covidové situaci nějakou dobu a vědí, že i když to bez diváků není dobré, je to pořád lepší než nesoutěžit vůbec. A pro nás ostatní jsou sportovní přenosy návratem do normality.“

Smysl to tedy podle Ivana Hoffmana má. Olympiáda vždycky spojuje lidi po celém světě. V období olympiády všichni víme, že tak nějak patříme k sobě. A i když je tato olympiáda doopravdy divná, její poselství právě v této době je možná důležitější než kdy jindy, je přesvědčen host Dvojky.

Skandál v české výpravě

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příle

O českých sportovcích se bohužel začalo mluvit ještě dříve, než olympiáda začala. Důvodem byl rostoucí počet nakažených v české výpravě.

Skandál vyvolal bouřlivé reakce a viníci byli označeni ještě dřív, než to bylo vyšetřeno. Při bližším pohledu je to ale vždycky tak, že rešerše kazí story. Není to prostě tak, že jeden neočkovaný je vinen celou kauzou. Problémová byla už sama organizace odletu, z kterého se bohužel stal mediální cirkus.

Proč ale delegace jiných zemí zvládly přesun do dějiště her mnohem lépe? Zdá se, že jsme hodně benevolentní. Vůči nákaze se stáváme imunní, a pak na to doplácíme. Opatrnost se stále více stává individuální záležitostí a nezodpovědných je mezi námi bohužel mnoho, uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: předvolební kampaň v době covidové; surovinová politika a dokončení plynovodu Nordstream 2; úmrtí Milana Lasici.

Spustit audio

Související