Když se kluci utrhli z řetězu, zhroutily se mi všechny hodnoty, vzpomíná Tereza Boučková

29. květen 2020

„Někteří lidé nás v životě potkají v ten nejlepší čas, velice nás obohatí a pak nás třeba hodně zraní. Ale tím nám dají určitou zkušenost,“ myslí si známá spisovatelka.

Naráží přitom nejen na přátelství s herečkou Vlastou Chramostovou, které kdysi vzalo náhlý konec, ale především na své adoptivní děti romského původu. Rozhodla se je přijmout do rodiny protože strašně toužila mít děti, ale podle lékařů to nešlo.

„S mužem jsme se s tím nechtěli smířit. Tak jsme udělali tenhle krok, a dvakrát, protože jsme nechtěli mít jedináčka. Určitě díky nim se nám narodil syn. Jsem jim vděčná, ale ten konec…“

„Když se ti kluci utrhli z řetězu, tak jsem skoro pořád brečela. Zhroutily se mi všechny hodnoty a všechno, co jsem budovala. Pro mě děti byli a jsou pořád nejdůležitější v životě,“ svěřuje se Blízkých setkáních Tereza Boučková.

Děti odjinud

„S našimi adoptivními syny jsme prožili 17 let a přijali jsme je do rodiny se vším všudy. Ale je těžké přijmout je s jejich trably, protože děti odjinud nebývají spokojené a vyrovnané. Mají za sebou těžkou historii opuštěnosti, nechtěnosti a nezodpovědného chování matek v těhotenství. Nejsou nepopsaný papír. Když je přijmete do rodiny, tak vás spousta věcí každý den zaskočí. Když se to zvrtlo, tak jsme to měli mockrát těžké,“ připouští spisovatelka a publicistka.

Co pro ni znamená moderace Nočního Mikrofóra? Proč o své práci často pochybuje? Co cítí po dokončení knihy? Jaké to bylo hrát bytové divadlo s Vlastou Chramostovou?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.