Když potkám na ulici svůj kabát, mám radost, že má moje práce smysl, usmívá se návrhářka Daniela Flejšarová

12. září 2023

Pro operní pěvkyni Magdalenu Koženou šije Daniela Flejšarová už třicet let. Průřez její tvorbou je aktuálně k vidění na výstavě Koncert pro dva smysly. Pamatuje si ještě na první šaty, které pro operní divu navrhla? „Byly oranžové a měnily trochu barvu. Pořád ale ještě šlo o klasiku. Teprve časem jsme společně došly k její individualitě,“ usmívá se návrhářka. Čím ji inspiruje mladá generace? Trpěla jako teenager na módní výstřelky? A proč si jako první neušila šaty, ale boty?

Šít začala ve 12 letech. Jejím prvním výtvorem byly paradoxně boty. „Už si to moc nepamatuji, ale asi jsem je potřebovala. Můj tatínek ale vrčení šicího stroje úplně nesnášel. Hrozně ho to rozčilovalo. Navíc musel pořád opravovat řemen,“ vzpomíná módní návrhářka, která obléká kromě Magdaleny Kožené třeba i herečku Chantal Poullain.

Podtrhnout nápad

„Chantal znám strašně dlouho, vlastně od doby, kdy přijela do Čech za Bolkem Polívkou. Strašně mě na ní lákalo to, že ona z mého modelu dokázala vždycky udělat mnohem víc, než já zamýšlela.“

Šaty na figuríně a na konkrétním člověku jsou totiž obrovský rozdíl. „Často jsem při zkouškách na módní přehlídky byla zklamaná, jak mnoho modelek nedokáže model vynést a naplnit ho. Nedokážou podtrhnout nápad, o který šlo mně jako tvůrci. Když jsem si pak oblékla model já, měla jsem pocit, že mi snad sluší víc než modelce. Byl to zvláštní okamžik.“

Pracovní oděv

A jak se tedy šijí šaty pro operní zpěvačku? „Říkáme tomu pracovní oděv. Musíme myslet na to, že za Magdalenou je černá stěna hudebníků, z které se ona musí vyloupnout. Záleží také na tom, v jak velkém prostoru zpívá, a tomu musíme uzpůsobit velikost šatů, aby nebyly příliš velké, nebo naopak subtilní. Podstatné je i to, jestli tam budou světla nebo to bude v kostele. Hlavní ale je, že ji šaty nesmějí při vystoupení nijak obtěžovat. Musejí být dobrým sluhou,“ uzavírá Daniela Flejšarová.

autoři: Tereza Kostková , opa
Spustit audio

Související