Kdybych se znovu narodil, chtěl bych pracovat jako operativec, svěřuje se Mirek Vaňura, autor Kriminálky

29. květen 2023

„Jsem příjemně překvapený, že nám naši posluchači dávají hlasy. Vnímám to jako poděkování,“ říká Mirek Vaňura k anketě Podcast roku, kde jeho Kriminálka po loňském velkém úspěchu znovu soutěží. Podle rozhlasového podcastu vznikla i stejnojmenná kniha. Co v ní čtenáři najdou? Vypráví Mirek Vaňura rád o své práci? Proč se ve svých pořadech vrací ke starým případům? Má vztah k hudbě? A co dělá jeho žena a děti?

Pořad Kriminálka se dostal do vysílání Dvojky díky tehdejšímu šéfredaktorovi Ondřeji Nováčkovi. „Byl to vlastně jeho nápad udělat kriminalistiku do audioverze. Pro nás to byla výzva, protože audio je něco úplně jiného,“ vzpomíná moderátor Mirek Vaňura, který měl už tehdy televizní pořad a knihu.

Jako autor navázal spolupráci s kriminalisty po celé republice. Jsou to kriminalistická esa popsaná třeba v Případech 1. oddělení. Jsem hrdý na to, že jim mohu kdykoli zavolat.“

„Je inspirativní kriminalisty poslouchat. Operativci jsou zajímaví. Jsou to psychologové života, kteří umí perfektně jednat s lidmi a přemýšlet dva kroky dopředu. Kdybych se znovu narodil, chtěl bych pracovat jako operativec.“

Proč podle jeho mínění mají lidi rádi detektivky? „Oni se promítají do příběhu a zároveň jsou rádi, že v něm nejsou a že se jim to nestalo. A taky je to boj zla s dobrem a to lidi vždycky bralo,“ uzavírá Mirek Vaňura.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související