Kdo v přírodě čaruje

24. květen 2020

Čarují víly, skřítci, duch Jara a královna léta Letóna? Příběhy o tom, jak se pěstují čtyřlístky, jak se na podzim barví listy stromů nebo o hvězdě, která spadla z nebe.

Čte: Eva Hacurová
Napsala: Anna Burdová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Josef Kačmarčík
Natočeno: 2018

Či to je ozvěna, meluzína a hvězdy na nebi? Pohádky na dobrou noc, které pro děti napsala Anna Burdová, vyprávějí o proměnách přírody od jara do zimy. Taky se vám zdají kouzelné?

Jak Ozvěna pomohla lapit pytláky

Pytláci Břemda a Škoula si jednoho dne vyšli do lesa. Ukrývali se ve křoví a spuškami v rukou čekali na jeleny, srnky, daňky a muflony. Těšili se, že některé ze zvířat uloví a udělají si z něj dobrou pečínku nebo gulášek. Naštěstí zasáhl všímavý myslivec a také ozvěna! Co se v lese vlastně semlelo? Jak ozvěna pomohla zvířátkům?

Duch jara

Věděli jste, že aby přišlo jaro, musí Duch jara políbit čtyři víly? Dívky, které vypadají jako lehounké jako pápěří, jsou průsvitné jako čirá voda a halí se do závojů z mlhy? Jenže do Ducha jara se zamilovala paní Zima a rozhodla se, že si ho vezme za muže. Nechala ho proto uvěznit a teď připravuje svatbu. Kdo zachrání jaro? Bude se ještě někdy střídat roční období?

Probuzení královny léta

Víte, kdy je první letní den? A jak ten první den probíhá v přírodě? Sluníčko paprskem otevře schránku, v níž devět měsíců spala královna léta - Letóna. Ta se probudí a ujme se vlády nad dalším ročním obdobím. Na oslavu této události se pak chystá velká slavnost. Kdo všechno s Letónou slaví? A jaké dárky Letóna dostane?

Jetelové lístky pro štěstí

Čtyřlístky není lehké v trávě najít, když se to ale povede, je jasné, že budete mít štěstí. Víte, ale jak se takové čtyřlístky pěstují? A kdo je pěstuje? Nebo že k tomu, abyste vypěstovali čtyřlístky, musíte zalévat jetel vílími slzami? Poslechněte si dnešního Hajaju a všechno se dozvíte!

Jak víla Barvomila přišla o barvičky

Víla Barvomila dostala za úkol okrášlit listy rozmarného javoru. Byl právě podzim a ji napadlo, že mu na listech udělá žluté okraje, zelený melír a červené žilkování. Jenže, co čert nechtěl, ztratila svou paletu s barvičkami! Kde ji najde? Vyřeší tuhle potíž, nebo bude mít javor celý podzim listy zelené?

Nezbedná meluzína

Slyšeli jste někdy rčení "kvílet jako meluzína"? Víte, proč se tohle říká? Poslechněte si Hajaju o větrné víle ze severu, která k nám každý rok přilétá na zimní dovolenou. Moc se jí tu líbí a pobyt si vždy velmi pochvaluje. Ale je to velká šprýmařka a nezbeda. Co provede?

Světlo pro hvězdu Amálku

Janík vždy miloval pozorování hvězd. Líbily se mu to natolik, že je dokonce začal pojmenovávat. Ta maličká žlutá, co tančila trochu stranou od ostatních, byla Samotářka. A ta velká bílá byla Královna... Ze všech nejradši měl ale Amálku - hvězdičku s narůžovělým světlem. Jednou se Janík rozhodl, že se za Amálkou vypraví. Našel ji?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.