Každou neděli si dám 2500 dřepů v kuse, svěřuje se zpěvák Martin Maxa

8. únor 2020

Ačkoli vypadá jako kulturista, v posilovnách moc času nestrávil. „Patnáct let jsem vrcholově plaval. Díky tomu jsem se naučil fitness životu,“ komentuje to zpěvák.

Sportu už se Martin Maxa věnuje jen rekreačně. „Každou neděli si dám 2500 dřepů v kuse. Trvá mi to hodinu dvacet a taková porce námahy je až očišťující. Cítím příval endorfinů. Možná proto, že jsem to zase přežil,“ usmívá se.

Mládí v područí folku

V roce 1986 dokonce vyhrál Portu s písničkou Klauni. Dnes už ji v repertoáru nemá. Když mu bylo 20 let, narazil na kapelu Dire Straits, která se stala jeho hudebním vzorem. Mezi další patří Sting, Bruce Springsteen a Pink Floyd.

Maxa stále koncertuje, skládá. Jeden z nedávných koncertů proběhl také v Glasgow. Syn Ivan mu tam natočil klip k nové písničce.

Buduje, hraje a maluje

V Roudnici nad Labem si Martin Maxa pořídil v průběhu 90. let nemovitosti, ze kterých buduje malý hotýlek. „Promítám se zde po architektonické stránce. Mám rád těžkou práci. Často se vmísím mezi dělníky a nejtěžší práci si vymezuji pro sebe.”

Martin Maxa

Jeho velkou láskou je i malování ve stylu hyperrealismu. Doma nemá obrazy skoro žádné. O kupce totiž v minulosti neměl nouzi. Jeho díla jsou v Německu i v Americe. „Dnes už obrazy ale nejsou na prodej,” upozorňuje.

Teď natáčí komedii o pejskařích, kde hraje po boku Lukáše Vaculíka, Pavla Nového a Nely Boudové. V kinech se objeví koncem roku. Dřív účinkoval v seriálech, kde měl menší role. „Spousta lidí si mě pamatuje třeba z Kaměňáku.“ 

Maxa je Varga

Pravé jméno Martina Maxy je Ivan Varga po maďarských předcích. „Varga v překladu znamená švec. V mládí jsem účinkoval v představení Martin Maxa aneb Ztracený smích. Spolužáci mi začali říkat Maxa, Maxič. Když jsem to řekl hudebnímu vydavatelství, líbilo se jim to, a už to tak zůstalo.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.