Kari Hotakainen: Oštěpař

14. červen 2020

Hynek Čermák v hlavní roli finské komedii o vztahu nemluvných sportovců k médiím. V dalších rolích Jan Vondráček nebo Václav Neužil. Poslouchejte do neděle 21. června 2020

Účinkují: Jan Vondráček, Václav Neužil, Hynek Čermák, Marika Procházková, Andrea Elsnerová, Oldřich Vlach, Jiří Frej a další
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Vladimír Piskoř
Zvukový design: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2012

Podobně jako dnes už kultovní sportovní komedie Davida Drábka Koule i finská rozhlasová komedie Oštěpař se inspirovala skutečnou postavou. Titulní hrdina zřetelně odkazuje k výtečnému finskému atletovi Seppo Rätymu, současníkovi Jana Železného.

Rätyho proslavily nejen výkony na stadionech, ale i velká nechuť k vystupování v médiích. A právě k němu posílá autor ve své hře dva „neohrožené“ redaktory časopisu Společnost, aby z nemluvného hromotluka konečně vyrazili rozhovor, kterým vstoupí do dějin.

O autorovi

Kari Hotakainen je dnes jedním z nejznámějších finských prozaiků, na jehož nové romány se čeká jako na literární událost. V současnosti píše především prózu. Česky vyšly například jeho romány Na domácí frontě, Chrám svatého Izáka nebo Role člověka.

Na svém kontě má ale i několik básnických sbírek, knížek pro děti, divadelní a rozhlasové hry. Vyzkoušel si i psaní pro film a televizi.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete ke stažení nebo jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související