Kanadští indiáni žijí už 5000 let na stejném místě

20. červenec 2013

Indiáni z Britské Kolumbie obývají svá teritoria už několik milénií. Prokázalo to porovnání mitochondriální DNA dávných i současných obyvatel.

Severní pobřeží Britské Kolumbie kolem města Prince Rupert je domovinou původních indiánských kmenů Tsimshian, Haida a Nisga'a. Jejich ústní tradice i některé písemné doklady naznačují, že zde žijí po mnoho generací. To samé vyplývá i z archeologických nalezišť, z nichž některá obsahují 5000 až 6000 let staré lidské ostatky. Americko-kanadský tým z nich izoloval kompletní mitochondriální genom a porovnal jej s nálezy z mladších období i s genomem současných obyvatel Britské Kolumbie. Mitochondriální DNA má oproti jaderné několik výhod. Přenáší se pouze v mateřské linii, což ulehčuje sledování unikátních sekvencí skrze generace. V tomto případě také eliminuje evropský vliv, kdy se nově příchozí evropští muži mísili s domorodými ženami.

Mezi ostatky vyniká zejména 5500 let stará kostra ženy, která byla nalezena v ruinách domu na ostrově Lucy Island. Sekvence její mitochondriální DNA se shodují se ženou, která žila asi před 2500 lety na nedalekém ostrově Dodge Island, i s žijícím účastníkem studie z okolí města Prince Rupert. Další tři současní lidé ze stejné oblasti mají stejnou mitochondriální DNA jako jejich 5000 let starý předek z ostrova Dodge Island. Naznačuje to, že indiáni z okolí Prince Rupert si na stěhování moc nepotrpěli a svého domova se drží už nejméně 5000 let.

Zdroj: LiveScience

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio