Július Satinský. Zamlada byl „fičúr“. Když přibral, začal nosit pohodlné montérky

Zamlada byl „fičúr“. Tak se na Slovensku říká frajerům. Nosil barevné košile s motýlkem, károvaná saka a v padesátých letech i málo vídaný klobouk. Zásadně ignoroval módní trendy. To dokládá i fakt, že když později přibral, začal nosit pohodlné montérky. A to i do společnosti a na rozhovory do televize. Řeč je o Júliusovi Satinském, slovenském herci, dramatikovi a spisovateli.

Július Satinský měl rád ženy. Jeho náklonnost k nim nejlépe dokumentuje jeho vzpomínka na dobu, kdy dělal kulturního referenta mezinárodního letního tábora: „My Slováci jsme měli na starost především seznamovací akce a večírky na rozloučenou. A já osobně jsem na sebe vzal povinnost poučit Rusky, Francouzky, Němky a vůbec panny celého světa o základech letního flirtu.“

První ženou byla tanečnice z Lúčnice

Svou první ženu, členku baletu Slovenského národního divadla, tanečnici z Lúčnice a překladatelku, Olgu Lajdovou, si vzal v roce 1965. Ačkoliv Satinský velice toužil po dětech, v manželství s Olgou se jich nedočkal. Jejich dvacetileté soužití navíc ukončila tragédie. Olga se utopila ve vlnách Karibského moře během návštěvy u svého strýce na amerických Panenských ostrovech.

Po smrti manželky začal herec pít a zažíval jeden velký nepřetržitý flám. Aby Milan Lasica svého kamaráda zachránil, poradil mu, ať se ožení a má děti. A Satinský poslechl. Do života ho vrátila jeho dlouholetá kamarádka Viera. Pár měsíců po smrti manželky jí řekl, aby se k němu nastěhovala. O osmnáct let mladší doktorku psychiatrie si vzal a ona porodila vytoužené potomky – dceru Lucii a syna Jana. 

Zajímají vás i další příběhy ze života slovenského bonvivána? Třeba to, jakým byl otcem, jak se vlastně seznámil s Milanem Lasicou, anebo kam při natáčení komedie S tebou mě baví svět chodil na kořalku? Poslechněte si další díl Příběhů z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související