Jsem pažravá. Když nejím, jsem protivná. Markéta Hrubešová u Haliny Pawlowské

Hrát začala už jako dítě. Kvůli své svéhlavosti ale spoustu rolí odmítala. „Přešlo mě to až ve třinácti,“ směje se charismatická herečka.

Sama o sobě tvrdí, že je velká trémistka. „Zkoušky na konzervatoř jsem proplakala na chodbě,“ vzpomíná. Přesto má dnes na kontě velké množství filmových rolí. V 16 letech ji nestor české kinematografie Karel Kachyňa obsadil do hlavní role svého filmu Oznamuje se láskám vašim, kde si zahrála po boku Lukáše Vaculíka. „Celé natáčení jsem byla v bezvědomí. Lukáš byl idol všech žen.“

Díky studiu francouzštiny na jazykové škole ji často vyhledávaly i francouzské filmové štáby. Jejími hereckými kolegy byl například Philipp Noiret nebo Gérard Depardieu. „Českých hereček, které by mluvily francouzsky, tolik nebylo. Měla jsem štěstí,“ říká skromně.

Láska k Francii a francouzskému jídlu dobře ladí i s její velkou zálibou – s vařením a psaním kuchařek. „Když jsem se odstěhovala od rodičů, bylo vaření z nouze ctnost. Postupně se z toho ale stala moje největší vášeň a velký kůň,“ směje se.

Kdy vzniklo „něžné přátelství“ s Lukášem Vaculíkem? Proč trochu ztratila iluze o velkých hercích? Které jídlo miluje? A z čeho má největší radost?

Spustit audio

Související