Josef Šlerka: Kvalitní žurnalistika je jedna z posledních hrází demokracie proti populismu valícímu se světem

2. říjen 2019

Novináři a pracovníci médií z celého světa se sjeli do Hamburku na největší konferenci investigativní žurnalistiky. Jaká témata spojují jejich práci? A proč by měli začít spolupracovat i na mezinárodní bázi?

 

„Investigativní novináři jsou jako soukromí detektivové ve veřejném zájmu,“ stručně popisuje mediální analytik Josef Šlerka. Připomíná film Všichni prezidentovi muži o aféře Watergate, která stála za pádem amerického prezidenta Richarda Nixona.

Svět se topí v dezinformacích

Nová studie Oxfordské univerzity se věnuje zemím, ve kterých jsou dezinformace na sítích cíleně využívané pro ovlivnění lidí.

Více než 1500 novinářů ze 130 zemí světa, kteří na konferenci přijeli, řeší velmi různorodé kauzy. Společným setkáním podle Šlerky silně rezonovalo minimálně jedno společné téma – krize demokracie.

„Jsme zaplaveni nejrůznějšími fake news a dezinformacemi. Dochází k elementárnímu ohrožení toho, co novinařinu dělá novinařinou – totiž pravdy,“ shrnuje. „Jsme doslova a do písmene zaplaveni zbytečnostmi a bordelem, emocemi, výhrůžkami, nenávistí… A tahle záplava dává pomalu a jistě utonout skutečné novinařině.“

Fakta, spolupráce, solidarita a prezentace

Zahájení akce se zúčastnil

Má bezútěšná situace nějaké východisko? Podle Šlerky by jím mohla být mezinárodní spolupráce. Velký obchod dnes funguje na mezinárodní bázi, a nebudou-li novináři z jednotlivých zemí spolupracovat, nemají šanci jednotlivé kauzy usledovat.

To spolu s důrazem na fakticitu, solidaritu mezi novináři a schopností dobře zprostředkovat výsledky své práce veřejnosti by mohlo ohroženou poctivou žurnalistiku zachránit.

Úniky ze spisů nejsou investigativa

„V Česku investigativní novinařina trochu splývá s publikováním úniků z policejních a soudních spisů. Málokdy dokážeme ocenit skutečně dobrou investigativní práci. Často totiž bývá zpočátku nenápadná,“ uvažuje výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

„Přitom je to opravdu jedna z posledních hrází, kterou demokracie může postavit populismu valícímu se světem. Je to vůle vidět pod prsty těm, kteří schovávají, co skutečně dělají.“

Další témata rozhovoru: cena investigativních novinářů; záměna reakcí na sociálních sítích za skutečný politický nebo společenský vliv; kolabující trh s hudebními nosiči.

autoři: Jan Burda , Josef Šlerka , and
Spustit audio

Související