Josef Škvorecký. Symbol české exilové literatury

Před 97 lety se v Náchodě narodil spisovatel Josef Škvorecký. Do literatury vstoupil v roce 1958 románem Zbabělci. Napsal Petr Kukal. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Román Zbabělci mu vynesl jednak respekt v literárních kruzích, jednak vyhazov z redakce dvoumesíčníku Světová lieratura. Na scénu v něm poprvé přivedl své alter ego, tenorsaxofonistu Dannyho Smiřického, který ho pak trvale provázel. Dalších pět let byla pro Josefa Škvoreckého všechna nakladatelství uzavřena, vydával proto pod pseudonymem nebo pod jménem přítele Jana Zábrany.

Za 22 let vydal 220 titulů

Deset let po vydání Zbabělců se u nás ovšem objevili samozvaní hrdinové: Československo zaplavila vojska Varšavské smlouvy v síle půl milionu mužů, 6.300 tanků a na československých letištích přistálo na 800 letadel.

A jedno letadlo společnosti Air India o necelý půlrok později ruzyňské letiště opustilo. Na jeho palubě odlétali do kanadského Toronta manželé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová, aby zde našli nový domov. A taky aby tu vybudovali nejvýznamnější české exilové nakladatelství, legendární ʹ68 Publishers. Za 22 let existence v něm vyšlo přes 220 titulů. Po Sametové revoluci se Josef Škvorecký se svou ženou do vlasti často vracel, domov v Torontu už ale neopustili.

Další Příběhy z kalendáře představí pražskou scénu hereckých legend v více než stoletou tradicí.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související