Josef Baxa: Tady se tajné věci zveřejňují. A co by mělo být veřejné, se tají. Je to na hlavu

15. únor 2016

Je Česko zemí, kde se nic neutají? Naši politici zřejmě neznají rozdíl mezi ochranou občanů a prázdnými proklamacemi. A takovým prázdným cvičením politické rétoriky je i avizovaná ústavní žaloba na prezidenta pro vlastizradu.

„Zacházení s tajnými informacemi by opravdu mělo být uvážlivé. Tady se ale tajné věci zveřejňují. A to co by naopak mělo být veřejné, se tají,“ říká soudce Josef Baxa. Naráží na kauzu pěti unesených Čechů, kteří byli vyměněni za Libyjce Alího Fajáda. Ministr obrany Stropnický výměnu potvrdil.

Svou roli v celé kauze si zahrál i prezident Zeman, který dodatečně „prozradil“ 150milionové výkupné za Češky unesené v Pákistánu. Podle Baxy rozhodně není rozumné, že se u nás všechno „vykecá“. „Jinak by totiž slib politiků, že budou chránit občany této země, byla jen prázdná proklamace.“

Informovat nebo tajit?

Únosy našich lidí v cizině je pro Česko novinka. „Možná, že právě proto jsme viděli trochu překvapivé reakce odpovědných, kteří nevěděli co a jak dělat.“ Do jaké míry a jak o tom psát je tedy i otázka pro novináře.

„Podle mě se o tom psát může, ale s pochopením celé situace. Ostatně tak, jak se o podobných událostech informuje i v zahraničí,“ myslí si soudce. Každopádně místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek chce za vyzrazení výše výkupného podat na prezidenta ústavní žalobu. Považuje to totiž za velezradu.

Žaloba na prezidenta je nejsilnější ústavní prostředek, se kterým by se nemělo hauzírovat a brát ho do úst při každé příležitosti.

Josef Baxa, soudce

Je prezident vlastizrádce?

„Je to jen politické hašteření, do kterého nechci víc přispívat. Obecně si ale myslím, že ústavní žaloba na prezidenta je atomová zbraň, kterou by se nemělo vyhrožovat.“ Navíc to ani není jednoduchá procedura.

Žalobu by musely podat 2/5 všech poslanců a 3/5 všech senátorů. „A tato složitost je správná, právě pro zachování ústavnosti. Navíc si nemyslím, že by od roku 1989 stalo něco takového, co by ústavní žalobu kdy sneslo,“ domnívá se Baxa.

Proč by se soudce, duchovní nebo lékař měli chovat jinak? Kdy by měl soudce navždy odložit svůj talár? A je jeho chování i v soukromí jiné?Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio