Josef Baxa: Nový ministr spravedlnosti musí zasít, ale sklízet nebude

23. březen 2015

Česko má pár dnů nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve funkci nahradil ministryni Helenu Válkovou, která odešla na základě tlaku vlastního hnutí ANO.

Teprve 35letý Robert Pelikán není v justici žádným nováčkem. Válkové totiž dělal prvního náměstka pro justici a legislativu a po jejím odchodu ministerstvo řídil.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se domnívá, že justice je už z častého střídání ministrů unavená. „Bez ohledu na to, kdo odešel a kdo přišel, se tady stále ztrácí kontinuita. Je velmi pravděpodobné, že nebude mít tolik času, kolik by bylo na změny justice potřeba.“

Na druhou stranu, je prý vidět, že nový ministr Pelikán má hodně energie, je velmi inteligentní a má v justici přehled. „To, co bude chtít řešit, je otázka jeho priorit. Problémů je ale mnohem víc, než má času.“

„Je toho tady tolik k řešení. Hodně problémů justice bylo rozděláno a pak opomíjeno. Chtělo by to kontinuální, dlouhodobé řešení. A hlava resortu si musí uvědomit, že musí zasít, ale sklízet nebude.“

Čtěte také

Priority nového ministra?

Ministr při svém jmenování uvedl několik svých priorit, mezi které patří boj s insolvenční mafií nebo změnu justičního systému. „To samozřejmě stojí za revizi. Ale potřebuje to hluší zásah. Většina dnešních problémů vznikla izolovaným řešením bez souvislostí, a hlavně bez nahlédnutí na jejich dopady,“ říká právník.

Možná, že by vládě a parlamentu mohla pomoci Nejvyšší rada soudnictví, která by byla zárukou dlouhodobé koncepce české justice.

Rada ale není všelék

„Je to naděje, jak justici řídit a spravovat bez otřesů a změn nálad ve společnosti. Ta by měla politikům nabídnout partnera, který by řekl, jaké jsou příčiny a důsledky konkrétní změny.“

Podle Baxy tady totiž chybí dlouhodobé strategické uvažování např. v oblasti vnitřní organizace soudů, soudců a odborného personálu. Má řešit a vědět, jak vypadají procesní předpisy a jak třeba používání moderních informačních a komunikačních technologií.

„To nám tady hodně chybí,“ říká Josef Baxa, který byl ministryní Válkovou jmenován do čela komise, která měla vznik a fungování rady připravit. Jak se k jejímu vzniku ale postaví nový ministr Pelikán, to netuší. Zatím se nesešli a v jeho prioritách vznik rady nenašel. „Zakrátko se ale sejdeme. Pak uvidíme,“ dodává.

Robert Pelikán

Jak se dívá na reálnost přijetí zákona o státním zastupitelství? Jak na připravovaný zákon, který má řešit neplatiče výživného? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio