Jonathan Swift: Cesty pana Gullivera

6. červenec 2022

Vydejte se s lodním lékařem a kapitánem Lemuelem Gulliverem mezi Liliputy a obry, na létající ostrov Laputu, který terorizují zpívající intelektuálové, anebo do Země mluvících koní Hvajninimů. Rozhlasová dramatizace slavného alegorického, a zároveň úchvatně dobrodružného románu nabízí jedinečný zážitek. Pouhá pětice herců (Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Josef Somr, Alois Švehlík a Valérie Zawadská) ve vašich uších vytvoří dokonalou iluzi několika fiktivních světů. 

Hra podle slavného románu anglického spisovatele Jonathana Swifta je jedním velkým alegorickým obrazem společnosti a zároveň i úchvatným dobrodružstvím. Děkan Swift své dílo původně psal pro dospělé čtenáře, a tak v jeho podtextu můžete najít satiru a kritiku anglického královského dvora. Díky velmi zábavným a napínavým příhodám se zejména první dva díly Gulliverových cest staly postupem času četbou taky pro děti.

Osoby a obsazení: Alois Švehlík (Gulliver a Jonathan Swift ), Jiří Lábus (herec, Lilipután, obr, Lapuťan), Oldřich Kaiser (herec, Lilipután, obr, Lapuťan), Josef Somr (pán, námořník, císař, trpaslík, král) a Valérie Zawadská (Anna, hospodyně, císařovna, obří dívka, matka, královna). V dalších rolích Bohumila Dolejšová, Otto Lackovič, Jiří Litoš, Zdeněk Hess, Hana Matoušková, Jana Durczaková, Simona Vrbická a Vladimír Hůša
Připravil: Ivan Hubač
Napsal: Jan Vedral na motivy Jonathana Swifta
Překlad: Aloys Skoumal
Zvuk: Miloš Kot
Zvukové efekty: Jiří Litoš
Hudba: Tomáš Pergl
Režie: Ivan Holeček
Natočeno: v roce 2002
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související