Johnny Cash. Hudební idol, který chtěl vnášet lidem do života světlo

Johnny Cash v jedné ze svých písní zpíval, že do černé se obléká kvůli nepochopeným lidem, chudým, vězňům i těm, kdo slouží své vlasti. Chtěl tak odnášet část temnoty z jejich životů, dokud se nad obzorem nevyjasní. On sám ale temnou duši neměl. Byl to veselý člověk, který rád bavil lidi. I když to na světě neměl lehké, a to už od narození. Narodil se jako J. R. Cash do chudé rodiny, která žila na státní půdě v Arkansasu a živila se sběrem bavlny.

„Hudba a písničky nás odpoutávaly od otročiny na polích s bavlnou, odnášely nás do jiného světa. Naše duše se mohly díky nim povznést nad všechnu tu dřinu, bolest a smutek. Bez zpěvu bychom to asi nezvládli,“ vyznal se muzikant později.

Poprvé vystoupil u Elvise

Cash poprvé veřejně vystoupil v show Elvise Presleyho a publikum bylo okamžitě jeho. 188 centimetrů vysoký muž s hlubokým hlasem měl v sobě kromě talentu i nevyslovitelné kouzlo.

Podpořil ho zvláštním držením kytary. Při hraní ji měl na krátkém popruhu a po každé písničce si ji ležérně posunul na záda. Jakoby složil zbraň po výstřelu. Fanoušky country každopádně zasáhl.

Nejžádanější americký umělec

Postupem času se z něj stal nejžádanější americký umělec. Koncertoval, nahrával desky účinkoval i v hollywoodských filmech. A měl dokonce vlastní show v televizi.

Pokud vás zajímá, jak se Johnny Cash stal závislým na drogách, kdo byly osudové ženy jeho života a proč tak často pobýval ve vězení, poslechněte si Příběhy z kalendáře věnované této hudební legendě.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související

  • Johny Cash: Ring Of Fire

    Johnny Cash se narodil 26. 2. 1932. Stal se nejmladším umělcem, který byl uveden do Dvorany slávy Country Music. Jeho hudbu mohli ocenit i posluchači v Praze v roce 1978.

  • Johny Cash. Imagine Dragons

    Tentokrát vás čeká ryze americký díl Hudebního hledání. Nejdřív se podíváme do roku 2002, ve kterém Johnny Cash natočil své album American IV: The Man Comes Around.