Jogurty mohou stimulovat imunitní systém člověka
Co je to jogurt? Je to fermentovaný výrobek, který obsahuje dostatečné množství živých bakterií mléčného kvašení, a to konkrétně dva druhy Lactobacillus delbrueckii suspicious bulgaricus a treptococcus thermophilus.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mýdlový princ dozpíval Václav Neckář, je 10 hodin a 6 minut, vašim, dopoledním společníkem je Český rozhlas Dvojka. Už za hodinku přivítáme dnešního hosta jednu z nejobsazovanějších českých hereček, která hraje i teď v létě do roztrhání těla, točí nový film a můžete ji vidět také na Shakespearovských slavnostech, přijde Simona Stašová, to bude tedy po 11 hodině. Teď ale se budeme věnovat prozaické záležitosti. Myslím, že kdekdo z vás měl dneska k snídani jogurt. Musím za sebe říct, že i já mám v oblibě jogurty a jsem zvědavá, co se dnes všechno o jogurtech dozvím od inženýrky Ivy Jebavé z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Dobrý den, pěkně vítám.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, co to vlastně je ten jogurt?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, takže jogurt, jako jogurt lze označit výrobek, fermentovaný výrobek, který obsahuje dostatečné množství živých bakterií mléčného kvašení, a to konkrétně dva druhy Lactobacillus delbrueckii suspicious bulgaricus a treptococcus thermophilus.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemluvte na nás, prosím, latinsky. Co to znamená fermentovaný?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Fermentovaný to znamená kysaný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ty bacily, laktobacily, co to znamená, je to dobře nebo špatně?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
To znamená, že to je dobře, právě v každém tom výrobku by měl být nějaký dostatečný počet těchto bakterií, aby ten výrobek byl nazývaný jogurtem a naše česká legislativa to umí upravit, takže když je jich tam víc než 10 milionů na konci doby trvanlivosti, tak je to jogurt.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluví se o probiotických potravinách, o probiotických jogurtech, co to znamená, to znamená, že obsahují právě ty bacily tady ty správné?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Je to tak, probiotický je vlastně název pro nějaký živý mikroorganismus zase, ale který má nějaké speciální vlastnosti, to znamená, že je nějakým způsobem prospěšný pro naše zdraví a ten jeho prospěšný efekt je nějakým způsobem prokázaný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak jsou prospěšné pro naše zdraví? Co tam ty jogurty a ty bacily provádějí?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Když mluvíme o těch jogurtech, přesně tak, tak se soustředíme na ten gastrointestinální trakt, to znamená, že tyto bakterie osídlují náš trávicí trakt, jsou tam a svojim působením, pokud jich je tma víc než těch škodlivých bakterií, tak ovlivňují naše trávení, můžou třeba produkovat některé látky, které jsou proti těm škodlivým a dokonce můžou i stimulovat náš imunitní systém.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili ony tam přirozeně jsou a ony tam mají být?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Ony tam přirozeně jsou. Mají tam být a my je ještě v podobě některých potravin můžeme do těla dostat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, víte o čem bude řeč teď ve Spotřebitelské poradně Českého rozhlasu Dvojky, mluvíme s inženýrkou Ivou Jebavou z Vysoké školy chemickotechnologické a mluvíme o jogurtech. Budeme mluvit i s vámi, pokud jednak napíšete jejakaje@rozhlas.cz a nebo pokud vznesete telefonický dotaz, čísla znáte 221552525 nebo 221552424. Těšíme se na vás.
/ Písnička /
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Písnička byla o lásce, my ale velmi přízemně teď budeme mluvit zase o jogurtech, i s vámi, milí posluchači Českého rozhlasu Dvojky. Čísla sem do studia znáte 221552525 nebo 2424 na konci a ve studiu je také inženýrka Iva Jebavá z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, já se chci zeptat na jednu věc, tam na těch jogurtech, jako je třeba ten Selský jogurt, tak tam je napsáno, že tam jsou ty bakterie, že to, je to takovým červeným písmem, teď to tam není, ale taky jednou se o tom hovořilo a nějakej člověk, kterej pěstoval kozy, jo, tak zkoušel si vyrobit taky jogurt pomocí těhle těch jogurtů a zjistil, že akorát ten Selský jogurt, takže ten měl ty bakterie v sobě obsažený, jinak se mi nepodařilo vyrobit jogurt pomocí ostatních těch jogurtů.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, rozumíme. ano.
osoba
--------------------
Ale chci se zeptat, když je tam teďko napsáno, tak jsou tam ty bakterie přítomný nebo je to nějaký podvod zase?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za dotaz, díky. A vezmeme ještě jeden telefonát, dobrý den, zdravíme.
osoba
--------------------
Dobrý den, velice vás zdravím a jsem vaše věrná posluchačka a uvítala jsem tuto debatu. Prosím vás, jinak mé jméno je Jana Cihelníková, Lužické Hory. Chtěla bych se zeptat, mám tibetskou houbu, jestli víte o čem mluvím? Jsou to takové granulky, který se každý večer naloží do mlíka, teda večer ano, a druhý večer se to pije. Chtěla jsem se zeptat, už to piju strašně dlouho. Je pravda, že se mi upravila ta nejzákladnější lidská potřeba ranní..
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.
osoba
--------------------
A chtěla bych se zeptat, já už to používám strašně moc let, rozdávám to, ale málokdo se to vydrží si to dělat, chtěla bych se zeptat, jestli je to stále zdravý, jestli to můžu na noc stále pít, protože tady je napsáno, že do zlepšení stavu, ale mně to tak chutná, že to piju stále. Tak jo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já nevím, jestli paní inženýrka je ten správný člověk, který by vám měl odpovědět, protože není lékařka, není vlastně odbornice na to, ale zkusíme i tohle to s ní probrat. A ještě jeden dotaz, aby posluchač nečekal a pak už odpovíme hromadně. Dobrý den, ptejte se prosím vás.
osoba
--------------------
Dobrý den, posluchačka z Prahy. Ráda bych se zeptala, jestli je nějaký rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
osoba
--------------------
Někdo tomu říká probiotika někdo prebiotika a mě by zajímalo, jestli teda je nějaký rozdíl nebo jestli se jedná o jedno a totéž?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, díky. Tak, jestli to jedno nebude slovensky?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Ne, to určitě není.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, tak děkujeme za dotazy. Čili vezmeme to od konce probiotika - prebiotika?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Můžeme to vzít od konce přesně tak. Takže je rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky je jednoduchý. Probiotika jsou ty živé bakterie, kdežto prebiotika jsou látky, které ty živé bakterie mohou používat ke svému růstu, ke svému životu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak tu tibetskou houbu, můžeme vzít? Já vím, že vy nejste tedy lékařka, že, vy jste inženýrka, chemička.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Tato houba je vlastně také mikroorganismus a myslím si, že v tomto vlastně systému té tibetské houby jsou přítomné i některé bakterie mléčného kvašení, které teoreticky mohou být přítomné i v tom jogurtu, tak to není zase tak vzdálené téma, nicméně pokud někomu tento nápoj, jak třeba kefírový nebo tady z té tibetskou houby chutná a doma si ho připravuje, tak ho samozřejmě konzumovat může, pokud se mu upravují základní životní potřeby, tak je to jedině s výhodou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, asi by stálo zato se až budete mluvit s lékařem, tak se ho zeptat, jestli takovou spoustu let stále.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Stále jedny a ty samé mikroorganismy je lepší udržovat diverzitu a v konzumaci ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozdílnost.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Ano, přesně tak, že čím více různých bakterií zkonzumujete, tím je to pro váš organismus lepší.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak je to tedy s těmi rty, s těmi bakteriemi, to byl ten pán na začátku.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Pán na začátku se ptal, zda v těch jogurtech jsou opravdu přítomné živé bakterie, tak to můžu potvrdit, že jsou, na konci trvanlivosti by tam měly být přítomné živé, otázka je, jestli se dají tyto bakterie použít zase pro další výrobu jogurtů. V některých případech jsou tyto bakterie určené pouze na jednu výrobu, to znamená, že už nezvládnou znova se nastartovat a ten výrobek prokysat. Nicméně jsou stále živé, akorát, že už nejsou schopny toho růstu, třeba jim v tom mediu chybí nějaká důležitá látka, kvůli které nemůžou dál růst.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, můžete se ptát, zdravíme vás.
osoba
--------------------
Dobrý den, já vás taky zdravím a tady Marie z Prahy a chtěla bych se paní inženýrky zeptat, čas od času se mi objevují kvasinky a jaký jogurt, četla jsem že dobrý jogurty jíst, jaký jogurt by mi doporučila, kterej bych mohla?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaké kvasinky máte na mysli, paní inženýrko, tušíte?
osoba
--------------------
Kvasinky jako ...
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
V jogurtech obecně se tedy kvasinky žádné nevyskytují.
osoba
--------------------
Ne, já nemyslím v jogurtech, ale já myslím jako kvasinky po gynekologické stránce.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Myslíte takové ty urovaginální problémy a probiotika, která se používají na tu podpůrnou terapii dejme tomu urovaginálních problémů.
osoba
--------------------
Ano, ano.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Tak to samozřejmě je taky taková kapitola sama pro sebe. Bakterie mléčného kvašení jsou taky schopny samozřejmě nějakým způsobem eliminovat ty kvasinky, takže v dnešní době se vyskytuje na trhu řada preparátů, kdy jsou obsažená tyto probiotika a dají se použít k takovéto preventivní dejme tomu léčbě nebo k preventivní opatření pro ty urovaginální infekce.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, zdravíme, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Krovlíková. Já bych měla takový dotaz pro paní inženýrku, jestli by mi mohla jako poradit, když máme 16měsíčního vnoučka, jaký jogurt byste mu doporučila?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili pro děti rok a půl dejme tomu.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Tak děti mohou jogurty konzumovat. Já myslím, že nemůžeme tady zmínit nějakého konkrétního výrobce, to by asi nebylo správné, ale myslím si, že je dobré, zase jak jsem už zmínila udržovat tu diverzitu, to znamená ty výrobky nejlépe střídat, aby to dítě mělo co nejširší příliv těch různých bakterií.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, zdravíme, vítáme ve vysílání.
osoba
--------------------
Dobrý den, Věra Kadlecová. Prosím vás, já se chci zeptat na dvě věci, mám dva syny trpí celiakií, spousta jogurtů obsahuje škroby, zatím jsem objevila, že bez škrobů nebo bez lepku je označený jogurt Hollandia, možná jsou i další, já to musím vždycky pracně studovat, tak jestli opravdu v těch jogurtech je nebezpečí, že by se objevil ten gluten nebo ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, stopy, ano.
osoba
--------------------
Ano, stopy glutenu, to je první věc. A dále moje dcera trpí nesnášenlivostí mléčné bílkoviny a laktózy, takže existují i sojové jogurty a mě by zajímalo, jestli ty sojové jogurty vlastně, ty kvasinky, které vlastně podporují růst, aby z toho byl ten jogurt, jestli to není dělané na mléčné bílkovině?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, rozumíme, rozumíme. Díky za dotaz. Čili ...
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Co se týká toho, té celiakie, tak samozřejmě některé výrobky mohou obsahovat škroby nebo modifikované škroby a tato informace je vždycky uvedena na obalu, takže já každému spotřebiteli vždycky doporučuji, aby si teda velice bedlivě prostudoval, co si kupuje, aby si nekupoval zajíce v pytli a nebo náhodou něco, co opravdu nechce nebo sám nesnáší.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ty sojové jogurty?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
A ty sojové jogurty, samozřejmě ty bakterie dneska už jsou tam přidávaný v jiných formách než dříve, takže se nedá říct, že by byly už pěstované na té mléčné bílkovině, spíš jsou připraveny v nějakých aktivizátech, takže pokud tam nějaká mléčná bílkovina je, tak je opravdu v minimálním množství a zřejmě to nemá ani žádný vliv potom z hlediska těch alergií.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, zdravíme dalšího volajícího. Dobrý den.
osoba
--------------------
No, dobrý den, tady Stáňa, východní Čechy. Prosím vás pěkně, já jsem váš pořad neslyšela od začátku, ale ráda bych se zeptala, které jogurty mohou být označené jako čerstvé, jako jak je to s tou dobou jejich trvanlivosti? Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme taky za dotaz, to vlastně i je tady v mailu, vyskytují se tyto dotazy, čili které jsou čerstvé a jak poznáme ten kvalitní jogurt?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Takže já si myslím, že pojem čerstvý jogurt se vlastně ani nepoužívá, že všechny jogurty až do data spotřeby do minimální trvanlivosti lze označit, že jsou čerstvé. Potom samozřejmě jogurt, který projde přes tu dobu minimální trvanlivosti, pokud nevykazuje nějaké znaky poškození, to znamená mikrobiální nestálosti, ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nafouknuté víčko.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Nafouknuté víčko nebo neporůstá například žlutými nebo růžovými skvrnami kvasinek a tak se může také zkonzumovat takové 2 až 3 dny, maximálně teda týden po té minimální době trvanlivosti bych doporučovala osobně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, můžete se ptát, další volající je tady. Dobrý den, ano, prosím.
osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat na jednu věc, když jsem si kupovával jogurty ještě v minulým režimu, byly jenom dva na trhu s marmeládou a bez. Ale ten jogurt, když jsem si zapomněl vzít, tak po týdnu prostě se zkazil, teď neustále prodlužuji interval, kdy ten jogurt nechávám v lednici a on se nezkazí ani za 2 měsíce, pořád má stejnou chuť. Já už to teda vyřešil jinak, chodím si k sedlákovi místnímu pro mléko a sám si ty jogurty dělám, protože z toho mléka, co se prodává, prostě to je šílený, to prostě není k tomu. Vysvětlete mi, jak to bylo, že ten jogurt byl, normálně se kazil, to znamená určitě byl živej, a tenhle se nezkazí ani po 2 měsících, je pořád poživatelnej.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Tak, co bylo, to bylo, takto bych to asi komentovala. Myslím si, že v dnešní době už máme daleko modernější systémy, které nám zaručí hygienickou nezávadnost a zdravotní nezávadnost, takže samozřejmě to mléko, které se používá k výrobě těch jogurtů, už má daleko jiný hygienický standard, nižší počet celkově těch mikroorganismů, které nejsou vhodné. Takže zkrátka kvalita je vyšší než bývala dřív, proto už se nestává, že by ty joty tak rychle degradovaly. A někdy je tak dobrá, že to vypadá, že to snad ani není možné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to s Ečky, tady je dotaz mailový a ne jeden.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
A ne jeden, tak jogurty, jakožto potraviny fermentované, když se zákazník podívá i na obal, tak žádná Ečka neobsahují až na výjimky, například jogurty, které v sobě mají nějakou tu ovocnou složku, tak tam se přes tu, skrze tu ovocnou složku nějaké Ečko může dostat, ale jinak normální klasický bílý jogurt je konzervován pouze tím, že jsou v něm přítomny právě ty bakterie mléčného kvašení, které ho okyselují na takovou hodnotu, že už tam nerostou například žádné patogenní mikroorganismy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, paní inženýrko, co by mělo zaznít ještě v tom našem povídání a nezaznělo, řekly jsme všechno o jogurtu? Tak všechno určitě ne, ale to podstatné?
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Takže jsme to probrali opravdu do hloubky, myslím, že dotazy byly velice rozmanité a snad se mi podařilo na všechny dostatečně kvalifikovaně odpovědět.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě. Děkujeme mockrát a těšíme se, že se zase tady někdy ve studiu Českého rozhlasu Dvojky uslyšíme. Paní inženýrka Iva Jebavá z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, mluvily jsme o jogurtech. Díky.
ing. Iva JEBAVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Děkuji za pozvání, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, na slyšenou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka